Hlavní obsah

Vědecky ověřeno: Vakcína Pfizeru působí i na nové mutace

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Oxfordští vědci zveřejnili slibné výsledky nové studie, podle které je vakcína společnosti Pfizer/BioNTech pravděpodobně účinná i proti novým mutacím koronaviru. První dávka vytváří T-lymfocyty, po druhé vznikají protilátky.

Článek

Po podání první dávky látky Pfizer/BioNTech se u očkovaných vytvoří tzv. paměťové T-lymfocyty, které umí napadené buňky rozeznat a poradit si s nimi. Po druhé dávce vakcíny se v těle vytváří protilátky. Podle vědců z Oxfordské univerzity vzniká tato imunitní reakce po očkování vakcínou Pfizer i při nákaze jihoafrickou či britskou mutací koronaviru. Výsledky studie zveřejnili v úterý na vědecké platformě Research Square.

Předchozí studie naznačovaly, že imunitní systém osob naočkovaných vakcínou Pfizer/BioNTech dokázal rozpoznat a neutralizovat i jihoafrickou či britskou variantu. Imunitní reakce u nových variant byla ale slabší než u té původní. Vědci ale vakcínu většinou zkoumali na uměle vytvořených virech a příliš se nezaměřovali na odpověď T-lymfocytů.

Pro trvalou ochranu získanou očkováním je důležitá jak tvorba protilátek, tak vytvoření paměťových T-lymfocytů.

Virolog William James z Oxfordské univerzity proto s kolegy odebral vzorky krve lidem, kteří se z covidu-19 již uzdravili, a zdravotníkům, kteří dostali jednu nebo dvě dávky vakcíny Pfizer/BioNTech. Vědci také získali izoláty jihoafrické a britské mutace spolu s izolátem viru, který pandemii odstartoval. Proti těmto vzorkům pak testovali protilátky a T-lymfocyty, které získali z krve dobrovolníků, aby zjistili, jak dobře fungují.

Ve studii, jež zatím neprošla recenzním řízením, vědci uvádějí, že protilátky byly po první dávce vakcíny mírně účinné proti původnímu viru, méně účinné vůči britské mutaci a nedokázaly si poradit s jihoafrickou variantou.

Po první dávce ale nastala silná reakce T-lymfocytů, a to proti všem testovaným variantám. „První dávka vás nemusí nutně ochránit před infekcí, ale je velmi pravděpodobné, že usnadní dobrou odezvu vašeho imunitnímu systému,“ okomentoval zjištění šéf výzkumu pro britský list The Guardian. „Myslíme si, že je to také důvod, proč druhá dávka vytváří silnou odpověď protilátek, protože paměťové T-lymfocyty už tam jsou utvořené a připravené reagovat.“

Nový objev také naznačuje, že vakcína Pfizer/BioNTech by měla být účinná i proti dalším mutacím, které by se mohly v budoucnu objevit. „Neslibujeme vám, že se novými mutacemi nenakazíte, ale vypadá to, že je na čem stavět a váš imunitní systém bude po očkování schopný na ně reagovat,“ vysvětlit vědec.

Druhá dávka vakcíny podle studie vytváří ve více než 90 procentech případů dostatečně velkou hladinu protilátek, která je schopna virus neutralizovat a před infekcí ochránit. „Jsme si poměrně jistí, že látka Pfizeru je účinná i proti jihoafrické a britské mutaci,“ dodal James. „Tento virus se ještě nepřestal vyvíjet, ale pokud i nadále poběží očkování a lidé dostanou druhou dávku, myslím si, že do léta budeme v mnohem lepší pozici, než jsme teď.“

Vědci také upozornili na to, že i když lidé onemocnění covid-19 prodělali, hladina protilátek a T-lymfocytů se u každého značně liší, a je proto důležité, aby se i oni nechali očkovat. Vakcíny jiných firem zatím netestovali, ale očekávají, že by mohly být proti novým mutacím podobně účinné.

Reklama

Doporučované