Hlavní obsah

Věděl Voráček o hrozbě nákazy už před odletem? Hygiena to nezjistila

Foto: ČTK

Odlet českého olympijského týmu na hry v Tokiu, 16. 7. 2021.

Reklama

Hygieně se nepodařilo zjistit, zda pravděpodobný „pacient 0“ z olympijského speciálu předem věděl, že se v jeho okolí vyskytla nákaza. Podle zjištění Seznam Zpráv se jedná o neočkovaného lékaře Vlastimila Voráčka.

Článek

Jeden ze členů české olympijské výpravy pozitivně testovaných na koronavirus se před odletem setkal se třemi lidmi, u kterých byla později odhalena nákaza, oznámila pražská hygiena. Podle ověřených informací Seznam Zpráv jde o ortopeda Vlastimila Voráčka, který byl po příletu do Tokia pozitivní jako vůbec první z celé výpravy.

Ví se, že nebyl očkovaný, a místo toho spoléhal na hladinu vlastních protilátek. Jedna otázka ale zůstává nezodpovězená: Věděl při nástupu do letadla člověk, který pravděpodobně nakazil několik českých olympioniků, o kontaktu s nakaženými?

Redakce Voráčka zkoušela s touto otázkou oslovit, na volání ani SMS ale neodpověděl. Hlavní hygienička Zdeňka Jágrová na úterní tiskové konferenci popsala jednoduchou časovou osu setkání se třemi pozitivními kontakty.

„Kontakt byl den před odletem, tedy patnáctého července, šestnáctého měl jeden z nich už příznaky, osmnáctého byl první pozitivní výsledek. Další pozitivní výsledky byly až další dny,“ popsala Jágrová na dotaz Seznam Zpráv.

Pražská hygiena ale nevyzkoumala, zda Voráček při nástupu do letadla věděl o příznacích onemocnění u osoby ze svého okolí.

„Neuvedl nám informaci, že by věděl, že někdo z jeho blízkých měl v den odletu takovéhle potíže. Pozitivní výsledek testu byl až osmnáctého. Takže jestli to věděl, nebo nevěděl, to nevím. Tuto informaci jsme nezjistili,“ dodala Jágrová na dotaz Televize Seznam.

Na další dotazy už odmítla odpovídat - hygienici opakovaně zdůrazňovali, že další podrobnosti by mohly být v rozporu s ochranou osobních údajů. Odmítli také potvrdit, že pravděpodobným „pacientem 0“ je právě Voráček.

Zároveň ale hlavní hygienička trochu překvapivě zveřejnila informaci o nakažených členech olympijské výpravy. Z šesti pozitivně testovaných byl podle Jágrové proti covidu-19 očkovaný pouze beachvolejbalista Ondřej Perušič, ostatní očkovaní nebyli.

Lékař Vlastimil Voráček už dříve sám veřejně prohlásil, že očkování nepodstoupil. Ze slov hlavní hygieničky nicméně vyplývá, že očkovaní nebyli ani beachvolejbalistka Markéta Nausch Sluková, její manžel a trenér Simon Nausch, stolní tenista Pavel Širuček a cyklista Michal Schlegel.

Odpovídá tomu i informace pražské hygieny, že 80 % sportovců ve vládním speciálu bylo naočkovaných, tedy 11 ze 14 sportovců. Podle Jágrové mohl za to, že někteří sportovci očkovaní nebyli, nedostatek vakcín v době vhodné pro očkování v rámci přípravy na vrcholnou sportovní akci.

„O očkování sportovců žádal Český olympijský výbor již v lednu 2021, kdy nebylo možné tento požadavek naplnit kvůli nedostatku vakcín pro věkové skupiny osob, které byly případným onemocněním nejvíce ohroženy,“ uvedla pražská hygiena ve zprávě k šetření okolností letu českého olympijského týmu na hry v Tokiu.

Reklama

Doporučované