Hlavní obsah

Biskup Holub: Po reportáži Seznamu jsem celou noc nespal. Já i Duka jsme znali jen zlomky

Výzva s biskupem Tomášem Holubem o sexuálním zneužívání v katolické církvi.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Celý systém, jak římskokatolická církev řeší případy sexuálního zneužívání, je šíleně zdlouhavý, říká plzeňský biskup Tomáš Holub. Zároveň odmítá, že jako někdejší generální sekretář biskupské konference znal svědectví obětí z českobudějovické diecéze.

Článek

Reportáž pořadu Zvláštní vyšetřování o zneužívání v jihočeské diecézi podle plzeňského biskupa Tomáše Holuba ukázala, že ani česká katolická církev není takových případů ušetřená.

„Neodvážím se říkat, kolik těch případů je. Ale je nesmysl říkat, že se to neděje,“ přiznává Holub.

Před pěti roky dostal jako generální sekretář biskupské konference informaci o případu ženy sexuálně zneužívané knězem v jihočeské diecézi.

„Dostal jsem se k tomu jen zlomkovitě. Do svého mailu jsem dostal kopii od pisatele, kterého jste zmiňovali (v reportáži Zvláštního vyšetřování, pozn. red.). Odepsal jsem mu, že nevím, o co se jedná a on jen odpověděl, že se jedná o zneužívání. Po konzultaci s panem kardinálem Dukou jsem odpověděl, že o tom nemám žádné informace, a pokud on je má, tak aby jednal podle svého svědomí a zákonů ČR,“ popisuje Holub události z jara roku 2014.

Jihočeský případ zneužívání knězem V. Z. z českobudějovické diecéze zmapovala nová epizoda investigativního cyklu Seznamu Zvláštní vyšetřování. Věc během dlouhých deseti let nevyřešil ani tamní biskup Jiří Paďour, ani jeho nástupce Vlastimil Kročil.

Kardinál Dominik Duka se sice obětem z reportáže omluvil, nicméně ohradil se proti tomu, že by on o tomto případu měl v minulých letech informace. Co mu tedy před pěti lety biskup Holub říkal?

A jak vážně přistupuje česká katolická církev k boji se sexuálním zneužíváním duchovními, k němuž vyzývá papež František?

„Toto je naprosto šílený systém”

„Jediné, co mi z toho případu (ze Zvláštního vyšetřování, pozn. red.) dnes vyplývá, je to, že ten systém je takto špatně a zdlouhavý. Takto to dělat nejde, je to šílené,“ říká ve Výzvě biskup Tomáš Holub. Reaguje na to, že českobudějovičtí biskupové Jiří Paďour a následně Vlastimil Kročil případ řešili sami, aniž by se přitom dobrali k jakémukoliv výsledku.

„Když tam není pravomoc metropolity (pražský arcibiskup Dominik Duka, pozn. red.), když je biskup takový velký suverén, kdo to má řešit, tak to nemůže fungovat. To se tady potvrdilo.“

Tomáš Holub tím upozorňuje na to, že Paďour a Kročil o případu dál nikoho neinformovali. De facto tím umožnili, aby kněz, na kterého ženy podávaly svědectví, dál nerušeně působil ve své farnosti.

Na otázku, zda bude v případu žen ze Zvláštního vyšetřování vyvozena nějaká zodpovědnost v rámci české katolické církve, biskup Tomáš Holub odpověděl: „Věřím, že tyto věci budou na církevní rovině zkoumány. Ale já jsem biskup v Plzni. Toto nemůžu komentovat.“

Odkazuje však na svůj postup, který sám volil v jiném případu ve své diecézi, kdy podezřelého kněze okamžitě odvolal a zakázal mu veřejně působit.

Myslí církev boj se zneužíváním vážně?

Proč biskupská konference varovala před spoluprací s iniciativou Pro čistou církev, kterou rozjel Jan Rozek a byl následně brněnským biskupem odvolán z funkce církevního soudce?

Bude mít některý z biskupů odvahu podpořit otevření církevních archivů, v nichž jsou uložena svědectví obětí sexuálního zneužívání, jak k tomu vyzývá zneužívaná žena Hana ze Zvláštního vyšetřování?

„Ta svědectví na biskupstvích už mají spoustu let a jediné řešení, které dělali, bylo to, že přendali kněze do jiné farnosti. A že jeden biskup to ví na druhého, jeden kněz na druhého. Je to začarovaný kruh, ze kterého tady nikdy nevyjdeme. Pokud jeden z biskupů nevystoupí a nevezme svou kůži na trh,“ říká Hana.

Rozhovor s biskupem Tomášem Holubem sledujte ve videu umístěném nahoře.

Reklama

Doporučované