Hlavní obsah

Protimafiánská policie šetří obří krach investiční společnosti Arca

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Pád firmy Arca Investments, mateřské společnosti skupiny Arca Capital, je největším bankrotem od roku 2000.

Reklama

Policejní Národní centrála proti organizovanému zločinu se začala zabývat bankrotem investiční společnosti Arca Investments. Kolem 1900 věřitelů v něm má pohledávky za 19 miliard korun.

Článek

Kauzu obřího krachu investiční společnosti Arca Investments začala prošetřovat Národní centrála proti organizovanému zločinu. Podnětem bylo trestní oznámení fondu IFIS, který drží část pohledávek vůči Arce. Případ firmy Arca Investments rozkročené mezi Česko a Slovensko je největším bankrotem od pádu Investiční a poštovní banky (IPB) v roce 2000.

„Mohu pouze uvést, že náš útvar se uvedenou věcí zabývá. Je ve fázi prověřování,“ sdělil na dotaz SZ Byznys mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. Prověřování je úvodní fází trestního řízení. Na jejím konci se policie na základě shromážděných poznatků rozhodne, jestli zahájí trestní stíhání nebo případ například odloží.

Ozývali se další a další věřitelé, kteří podepisovali směnky v době, kdy již Arca věděla, že je v úpadku. Tedy prodávali, přestože věděli, že peníze zpět nevrátí.
Kamila Svobodová, mluvčí fondu IFIS

„Důvodem pro podání trestního oznámení bylo, že se nám ozývali další a další věřitelé, kteří podepisovali směnky v době, kdy již Arca věděla, že je v úpadku. Tedy prodávali, přestože věděli, že peníze zpět nevrátí,“ uvedla mluvčí fondu IFIS Kamila Svobodová.

„Prodej směnek byl na základě rozhodnutí vedení společnosti Arca Investments zastaven se vstupem pod dočasnou ochranu na základě ustanovení Lex Corona (zákon o mimořádném moratoriu na Slovensku – pozn. red.),“ sdělil již dříve mediální zástupce Arcy Ondřej Pechar. Vstup do mimořádné ochrany před věřiteli na Slovensku oznámila Arca 26. června 2020.

Do poslední chvíle

První známky finančních problémů Arcy se objevily v první polovině loňského roku. Podle zjištění SZ Byznys člen představenstva Arcy Juraj Dvořák ještě 19. června 2020 naléhal na své spolupracovníky, aby pokračovali v prodeji směnek. Tedy jen týden před tím, než Arca na Slovensku požádala o covidovou ochranu před věřiteli. Přitom už v první polovině června 2020 byla Arca více než měsíc v prodlení s úhradou závazků ze splatných směnek, napsaly tehdy Hospodářské noviny.

Dvořák byl zároveň spolumajitelem firmy Deluvis, která byla jedním z důležitých distributorů směnek. „Má spolupráce s Arca Investments probíhala na základě mandátních smluv o spolupráci a poskytování služeb a byla ukončená z mé strany v červnu 2020,“ reagoval Dvořák. „K detailům spolupráce se už nechci vracet, ale můžu vás ujistit, že všechno probíhalo v souladu se smluvními pravidly a na základě informací a pokynů předsedy představenstva a majoritního akcionáře Arca Investments pana Rastislava Veliče a jeho partnerů,“ dodal manažer.

Okolo 1900 věřitelů napůjčovalo Arce Investments kolem 19 miliard korun. Většinu z této sumy půjčili prostřednictvím krátkodobých směnek s vidinou vyššího výnosu. Investiční firma si krátkodobé peníze půjčovala na dlouhodobé podnikatelské projekty v rámci skupiny Arca Capital. Překlopení kauzy do trestněprávní roviny řada aktérů kolem kauzy očekávala.

Arca prosazuje vyřešení bankrotu reorganizací s tím, že to bude pro věřitele nejvýhodnější. Klíčová pro další osud Arcy bude schůze věřitelů naplánovaná na 5. října.

Reklama

Doporučované