Hlavní obsah

Vedení ANO bude řešit, zda vyloučit Krnáčovou

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Na vyloučení Adriany Krnáčové z hnutí ANO (na snímku s Andrejem Babišem po volbách 2016) chce znát názor šéf hnutí v Praze Jan Říčař.

Reklama

Některým členů ANO se nelíbí poslední rozhovory bývalé primátorky Adriany Krnáčové, která kritizuje spolustraníky, včetně šéfa Andreje Babiše.

Článek

Celostátní vedení hnutí ANO čeká ve čtvrtek večer debata o stranické budoucnosti bývalé pražské primátorky a místopředsedkyně v Praze 6 Adriany Krnáčové.

Důvodem jsou její nedávné rozhovory pro některá média. V nich kritizovala spolustraníky z hnutí ANO. Například v tom posledním pro časopis Týden označila Babiše za zbabělce, který dělá z lidí kolem sebe idioty.

Debatu, zda vyloučit Krnáčovou, chce otevřít na celostátním předsednictvu šéf pražského ANO Jan Říčař.

„Dnes se o tom chci bavit v bodě různé. Chci znát názor ostatních členů předsednictva. Žádné usnesení k tomu navrhovat nebudu,“ řekl Říčař.

Celorepublikové předsednictvo může jako jediné jakéhokoliv člena ANO vyloučit. Není jasné, zda se vedení ANO v čele s Babišem a prvním místopředsedou Jaroslavem Faltýnkem na konkrétním rozhodnutí dohodne.

Vyloučit v současné době Krnáčovou – jak popsali dva členové ANO v Praze – nedoporučil PR tým hnutí. A zdůvodnil to tím, že bývalá primátorka by to mohla využít k další propagaci své knihy, která má brzo vyjít.

Člen PR týmu ANO Martin Vodička tuto verzi odmítá. „Je to něčí výmysl a úplná hloupost. S PR týmem paní Krnáčovou nikdo neřešil a nedávali jsme tedy ani žádná doporučení,“ uvedl Vodička.

O vyloučení Krnáčové se bavili spolustraníci již v úterý. To se konalo krajské předsednictvo ANO v Praze.

Na něm se řešil návrh místopředsedy ANO v Praze 1 Vojtěcha Ryvoly, aby byla Adriana Krnáčová vyloučena. „Navrhl jsem její vyloučení, protože její výstupy chápu jen jako PR pro její novou knihu a hlavně ona začala útočit na pana Babiše a hnutí až poté, co byla odmítnuta její žádost o post velvyslance. Myslím si, že svým jednáním hrubě poškozuje hnutí,“ uvedl Ryvola.

Pražští členové ANO o vyloučení nakonec nehlasovali. A to proto, že předseda Říčař přislíbil, že se tím budou zabývat na celostátním předsednictvu.

Loni na podzim Krnáčová kandidovala do krajského vedení ANO v Praze. Na poslední chvíli ale svoji nominaci stáhla.

Při této příležitosti za zavřenými dveřmi před zhruba dvěma sty delegáty zkritizovala premiéra Babiše i jeho vládu třeba za to, že se opírá o podporu komunistů.

Reklama

Doporučované