Hlavní obsah

Babiš nechápe, že ČSSD při hlasování o nedůvěře opustí sál

Vedení ČSSD svolalo předsednictvo a poslanecký klub k jednání o pátečním hlasování o nedůvěře.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Pro vyslovení nedůvěry vládě je třeba 101 hlasů, opozice s hnutím SPD jich má jenom 92.

Článek

Sociální demokraté mají pro páteční hlasování o nedůvěře vládě šalamounské řešení. Vládu, v níž sedí, v hlasování nepodpoří. Nicméně hlasování se nezúčastní, a tak pomohou Andreji Babišovi jako premiérovi, který je trestně stíhán v případu dotačního podvodu, kabinet udržet.

Pro vyslovení nedůvěry vládě je třeba 101 hlasů, opozice s hnutím SPD jich má 92.

„Je to kauza Andreje Babiše a ANO, nikoliv naše. Chceme se distancovat od toho, že by touto kauzou měla být sociální demokracie jakkoliv zatížená. Nešli jsme do vlády, abychom řešili kauzy Andreje Babiše,” sdělil předseda ČSSD Jan Hamáček.

Andrej Babiš v reakci na postoj ČSSD ČTK řekl, že ho nechápe. „Pokud se ČSSD rozhodla, že odejde ze sálu a nepodpoří svou koaliční vládu, tak to nechápu,“ uvedl Babiš. „ČSSD se díky vládnímu angažmá zachránila. Byla na pokraji volitelnosti a v opozici by se ztratila úplně,“ doplnil.

ČSSD podle Hamáčka nepovažuje za řešení současné situace demisi celého kabinetu, ale ani vyslovení nedůvěry vládě.

Dva dny před hlasováním o vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše sociální demokracie po poradě širšího vedení v Lidovém domě také uvedla, že by se připojila k hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny – pokud by ho ovšem opozice vyvolala.

„Jediné, co může věci vyřešit, je, když voliči znovu rozdají karty,“ uvedl předseda sociální demokracie.

Na to Andrej Babiš ČTK řekl, že ANO předčasné volby nechce. Předčasné volby by podle něj destabilizovaly situaci ve společnosti.

Jenže rozpuštění Sněmovny není nyní vůbec na programu dne a navíc by takovému návrhu chybělo k úspěchu ještě víc hlasů než k vyslovení nedůvěry.

Rozhodnout o rozpuštění Sněmovny, které by znamenalo nové volby, může 120 hlasů. Opozice má, jak bylo uvedeno, 92 poslanců a ČSSD může nabídnout jenom 15 hlasů, dohromady tedy 107.

Třináct zbývajících hlasů by se muselo najít mezi poslanci ANO nebo KSČM.

Postoj širšího vedení znamená, že nevyslyšel návrhy pražských sociálních demokratů. Ti v úterý vyzvali vedení, aby se v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo zasadilo o výměnu na pozici premiéra.

Pražští sociální demokraté také chtěli změnu resortů ve vládě. Kvůli nestrannému vyšetřování případů kolem Babiše by mělo podle nich přejít pod vedení ministra z ČSSD Ministerstvo spravedlnosti (Ministerstvo vnitra už řídí Jan Hamáček).

Pokud by hnutí ANO požadavkům nevyhovělo, měli by ministři ČSSD podle pražské sociální demokracie rezignovat.

Zachraňme ČSSD a zůstaňme ve vládě

Naopak k setrvání v koaliční vládě vyzvala vedení strany platforma Zachraňme sociální demokracii, k jejímž protagonistům patří bývalí místopředsedové strany Jiří Zimola a Michal Hašek, známí blízkými vztahy k prezidentu Zemanovi.

Sociální demokracie podle platformy úspěšně v kabinetu prosazuje levicový program.

Za Babiše už se postavili v úterý komunisté, konečný postoj ČSSD tedy může o dalším vývoji nynější vládní krize hodně napovědět.

Reklama

Doporučované