Hlavní obsah

Vedení ČSSD odmítlo kandidátku svých ústeckých straníků

Foto: cssd.cz

Vedení ČSSD.

Reklama

aktualizováno •

Širší vedení sociální demokracie dalo stopku krajské kandidátce svých spolustraníků z Ústeckého kraje.

Článek

Ti chtěli jít do podzimních voleb pod hlavičkou Lepší sever a kromě sociálních demokratů měli být na kandidátce i známí politici severočeských regionálních hnutí.

Za lídrem – krajským náměstkem Martinem Klikou z ČSSD – se postupně měli řadit bývalá starostka Ústí nad Labem Věra Nechybová (UFO), mostecký primátor Jan Paparega (ProMost) a dále děčínský radní Vladislav Raška (Náš Děčín) nebo starostka Šluknova Eva Džumanová.

Členové předsednictva, kterých je zhruba 60, o Ústeckém kraji hlasovali v průběhu pátku korespondenčně, vyjádřit se mohli do půlnoci. V sobotu dopoledne pak obdrželi výsledky hlasovaní.

„Je to drtivé proti,“ řekl Seznam Zprávám člen předsednictva. Informaci, že ústecká kandidátka schvalováním neprošla, potvrdili i další členové vedení, kteří o ní rozhodovali. Podle informací Seznam Zpráv se proti vyjádřilo  30 straníků, 12 bylo pro a zbytek nehlasoval.

Reakci předsedy strany Jana Hamáčka Seznam Zprávy zjišťují.

„Bez ohledu na toto rozhodnutí náš projekt pokračuje,“ uvedl později v tiskové zprávě šéf socialistů v Ústeckém kraji Miroslav Andrt. Ten dále uvedl, že severočeši budou chtít od svých vrcholných představitelů a členů předsednictva, kteří návrh jejich kraje odmítli, aby jim své nestandardní rozhodnutí a zásah do autonomie kraje vysvětlili. „V nejbližší možné době proto svoláme krajské předsednictvo ČSSD, kam pozveme i členy nejužšího vedení ČSSD,“ dodal Andrt

Podle stranických regulí, pokud se nepodaří schválit podobu kandidátky navrženou krajem, může narychlo sestavovat krajskou kandidátku stranické grémium, což je předseda, místopředsedové, šéfové parlamentních frakcí nebo šéf stranických kontrolorů. Celkově deset lidí.

Severočeští straníci mají již od ledna od Lidového domu povoleno sestavit koaliční kandidátku, kde bude značka ČSSD potlačena. Jmenovat se měla Lepší sever, a Severočeši už dokonce představili její hlavní tváře na tiskové konferenci koncem června.

Podle informací Seznam Zpráv má ale vedení Lidového domu výhrady k tomu, že se na kandidátce vedle sociálních demokratů objevují i lidé, kteří dříve kandidovali za pravicové strany. Například mostecký primátor Jan Paparega dnes sice zastupuje regionální hnutí ProMost, ale v roce 2010 kandidoval za TOP 09. Vladimír Raška je zase jedním z nejznámějších děčínských občanských demokratů, ačkoli stranu v roce 2016 opustil. I Raška dnes zastupuje jedno z regionálních hnutí.

Na druhém místě za Klikou kandiduje exprimátorka Ústí nad Labem Věra Nechybová, která původně kandidovala za hnutí ANO. Se stranou Andreje Babiše se ale rozhádala a už při posledních komunálních volbách kandidovala za regionální Ústecké fórum občanů (UFO).

Dalším argumentem proti navrhované podobě kandidátky je údajně obava, že by silné regionální osobnosti mohly sociální demokraty ve výsledku úplně zastínit.

Reklama

Doporučované