Hlavní obsah

Vedení Senátu bude nově pětičlenné, v čele zůstane Vystrčil

Foto: Senat.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Senátní výbory se o jeden rozšíří rozdělením zdravotního a sociálního.

Článek

Vedení Senátu bude nově pětičlenné, v čele zůstane Miloš Vystrčil (ODS). Počet místopředsedů horní komory se o jednoho sníží. Zůstanou jimi Jiří Růžička a Jan Horník z klubu Starostů, Jiří Oberfalzer z klubu ODS a TOP 09. Nováčkem bude Jitka Seitlová (KDU-ČSL). Dohodly se na tom senátorské kluby v rámci povolebního uspořádání, oznámil dnes předseda klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

Početně nejmenší frakce, tedy Klub pro liberální demokracii - Senátor 21 a společný klub ANO a ČSSD, nebudou mít zastoupení v užším vedení horní komory. Místo ve vedení po Milanu Štěchovi (ČSSD), který po čtvrt století v říjnových volbách mandát neobhájil, tak zůstane neobsazené.

Senátní výbory se o jeden rozšíří rozdělením zdravotního a sociálního. Sociální výbor povede dosavadní místopředsedkyně Senátu Miluše Horská z klubu KDU-ČSL. Předsedou zdravotnického výboru bude nový senátor a bývalý ředitel brněnské fakultní nemocnice Roman Kraus (ODS) místo primáře novorozeneckého oddělení olomoucké fakultní nemocnice Lumíra Kantora (za KDU-ČSL).

Vedení ostatních výborů se příliš nezmění s výjimkou těch předsedů, kteří podobně jako Štěch mandát neobhájili. V čele mandátového a imunitního výboru bude po Ivo Bárkovi (ČSSD) bývalý předseda senátorů sociální demokracie Petr Vícha, ústavně-právní výbor po Miroslavu Antlovi (za ČSSD) povede Tomáš Goláň (za Senátor 21) a výbor pro záležitosti EU bude místo někdejšího rektora Karlovy univerzity Václava Hampla (za KDU-ČSL) vést bývalý rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek z klubu Starostů.

Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu nadále povede Vladislav Vilímec (ODS), výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Zbyněk Linhart (za STAN), výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Jiří Drahoš (za STAN) a výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nezávislý).

Senátní komise pro posouzení auditů EU, které se týkají kauzy premiéra Andreje Babiše (ANO) a unijních dotací pro holding Agrofert, se podle Nytry změní na komisi pro dohled nad poskytováním dotací z veřejných rozpočtů. Nově se má jeden ze senátních orgánů zabývat transformaci strukturálně postižených krajů, tedy Moravskoslezského, Karlovarského a Ústeckého.

Reklama

Související témata:

Doporučované