Hlavní obsah

Vedení společnosti CEFC China Energy převzala čínská státní agentura

Společnost CEFC China Energy nově kontroluje čínská státní agentura.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Předseda představenstva firmy, který je zároveň poradcem prezidenta Miloše Zemana, je podle čtvrtečních informací vyšetřován kvůli podezření z hospodářské kriminality.

Článek

Vedení a každodenní provoz společnosti CEFC China Energy převzala investiční agentura, která spadá pod vládu v Šanghaji. S odvoláním na dva informované zdroje to uvedl hongkongský list South China Morning Post. Mluvčí CEFC China Energy podle agentury Reuters tvrdí, že firmu o převzetí nikdo neinformoval a že ji nadále řídí současný management.

Ve čtvrtek se v čínských médiích objevily zprávy, že předseda představenstva CEFC Jie Ťien-ming je vyšetřován kvůli podezření z hospodářské kriminality. Tyto informace firma odmítla. Manažer je mimo jiné členem poradního týmu prezidenta Miloše Zemana, společnost působí rovněž v České republice.

Na zprávu reagovaly na asijských trzích poklesem akcie firem spojených s CEFC. Hongkongský list připomíná, že čínská vláda se od dubna loňského roku začala intenzivně zajímat o silně zadlužené soukromé podniky a jejich zahraniční investice.

Na konci února vláda převzala kontrolu nad společností Anbang Insurance Group, jedním z největších pojišťovacích konglomerátů v zemi. Její šéf Wu Siao-chuej byl zatčen loni v červnu.

Pozornosti čínských regulátorů neunikl ani konglomerát Dalian Wanda Group, který působí v několika oblastech od realit po zábavu a jeho majitelem je miliardář Wang Ťien-lin. Od loňského léta mu velké banky nesmějí půjčovat peníze.

Skupina CEFC působí kromě energetiky především ve financích a průmyslu. Podle vlastních údajů je největší soukromou společností v Šanghaji a sedmou největší privátní firmou v Číně. V Česku koupila podíly například v aerolinkách Travel Service, v internetové cestovní agentuře Invia.cz, kapitálově vstoupila do J&T Finance Group, ovládá Pivovary Lobkowicz Group a je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie.

Od července 2015 firma investovala do akvizic od Čadu po Rumunsko zhruba 4,9 miliardy dolarů (101 miliard Kč). Podle listu South China Morning Post se zdá, že CEFC se stala nejnovějším cílem tažení čínské vlády.

Reklama

Doporučované