Hlavní obsah

STAN přijali nabídku lidovců, teď začnou jednat o podmínkách dvojkoalice

Tisková konference STAN.

 

Reklama

Pro bylo 81 procent delegátů, první jednání proběhnou ještě v únoru.

Článek

Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) bude s lidovci jednat o vytvoření koalice pro podzimní sněmovní volby (na tiskovou konferenci se podívejte ve videu nad článkem).

„Na jednání celostátního sněmu STAN to schválilo 81 procent delegátů," oznámil novinářům předseda STAN Petr Gazdík. První jednání o programu dvojkoalice, která bude pro zisk poslaneckých mandátů potřebovat podporu nejméně deseti procent voličů, by se měla uskutečnit do konce února.

Předseda hnutí Petr Gazdík již dříve nabídku lidovců uvítal. Podobně se vyjádřila i řada krajských představitelů hnutí. Někteří ale byli ve svých postojích opatrnější.

Případná dvojkoalice by totiž musela získat nejméně deset procent hlasů namísto pěti procent, které by potřebovala jednotlivá volební strana. Nabídku STAN na její sestavení ale lidovci odmítli.

KDU-ČSL v koalici usilovala o vstup do Sněmovny v roce 2002, tehdy s US-DEU získala přes 14 procent hlasů. Výsledky KDU-ČSL a STAN v dosavadních průzkumech zatím zopakování tohoto výsledku nenasvědčují. Zastánci koalice obou uskupení ale přesto věří, že jejich ambice není nereálná.

Reklama

Související témata:

Doporučované