Hlavní obsah

Vědět, že OKD získá spekulant Bakala, nikdy bychom prodej dolů nedoporučili

Cena za OKD byla směšně nízká, ale to víme až dnes, říká bývalý šéf antimonopolního úřadu Martin Pecina.Video: Adam Junek

 

Reklama

Zítra soud kvůli privatizaci černouhelné firmy vyslechne premiéra Bohuslava Sobotku.

Článek

Uhlobaroni ze společnosti Karbon Invest už drželi v Ostravsko-karvinských dolech většinu. Bylo tedy logické jim prodat i menšinový státní podíl, říká ve Výzvě Seznamu exministr Martin Pecina, který v době privatizace byl náměstkem na Ministerstvu průmyslu a obchodu zodpovědným za hornictví.

„Zpětně viděno to byla chyba. Ale nikdo nevěděl, že to Karbon Invest obratem prodá. Měli jsme informace, že chtějí dál těžit,“ tvrdí Pecina, který ve dvou úřednických vládách pak zastával post ministra vnitra.

Dnešní optikou je podle něj jasné, že stát prodával pod cenou. V pátek pokračuje právě kvůli nízké prodejní ceně soud s dvěma bývalými vysokými úředníky dnes již zaniklého Fondu národního majetku a znalcem, který cenu OKD stanovoval. Vypovídat má premiér Bohuslav Sobotka, který byl v době privatizace ministrem financí, pod nějž majetkový fond spadal.

„Tehdy se firmy prodávaly za nízké sumy, takže úředníkům podmínky ani cena nemusely připadat podivné,“ tvrdí muž, jenž dnes podniká s firmou VAE Controls, kterou v minulosti spoluvlastnil expremiér Mirek Topolánek. Zároveň působí jako turecký honorární konzul.

Měl by někdo nést politickou zodpovědnost za nevýhodnou privatizaci? Jak moc se prolíná vysoká politika a byznys? Hodí se v podnikání minulost politika? A jaké jsou aktuální vztahy s Tureckem, které odsoudilo dva Čechy za napomáhání kurdským separatistům a zároveň se řeší, co s multimiliardovým projektem turecké elektrárny Adularya? Podívejte se ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované