Hlavní obsah

Vedle univerzity vyrůstá víc než pětistovka bytů. Stavební boom už se vrací na úroveň před krizí

U Západočeské univerzity v Plzni rostou stovky bytů. Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bytová výstavba se v Plzni vrátila do úrovně před světovou hospodářskou krizí. Vedle univerzitního kampusu developer staví víc než pět set bytů. Zájemci už většinu rozebrali.

Článek

První z bytů vznikajících u Západočeské univerzity v Plzni už jsou zkolaudované. Postupně si je přebírají noví majitelé. V projektu UniCity vznikne ve třech etapách celkem 524 bytů, první dvě etapy už jsou vyprodané. Prodej té poslední investor zahájí na podzim. Ceny bytů v Plzni se momentálně pohybují okolo padesáti tisíc korun za metr čtvereční.

Plzeň se množstvím bytové výstavby vrátila na úroveň před hospodářskou krizí. „Ve světě se jedná o zcela běžnou věc. Propojení univerzity a tohoto projektu dává smysl. Bydlení tu mohou najít nejen studenti, ale i zaměstnanci univerzity nebo pracovníci výzkumných center,” hodnotí projekt developerské skupiny Daramis Martina Jedličková z Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně. Lokalita se tím podle ní může stát polyfunkční. „Bydlení sem přivede život,” míní Jedličková.

První etapa projektu čítá celkem 184 bytů, převážně o velikosti 1+kk a 2+kk. Stejná je situace i u druhé etapy, která by měla být dokončena v první polovině příštího roku. U poslední fáze budou převažovat byty velikosti 2+kk a 3+kk. „Zájemci jsou investoři i lidé, kteří kupují byt pro vlastní bydlení,” uvedl Martin Vachek, výkonný ředitel společnosti Daramis.

Cena se pohybuje od 1,3 milionu do tří milionů korun. Součástí projektu je park ve vnitrobloku a tři komerční objekty.

Projekt UniCity je jedním z mnoha, do nichž se developeři pustili. „Každý městský obvod má na svém území bytové domy, které jsou nyní ve výstavbě. Pokud bychom měli srovnat situaci s minulými lety, množství výstavby se vrátilo před rok 2008, kdy přišla světová hospodářská krize,” konstatuje Jedličková.

Podle Michaely Džupinové, ředitelky realitní kanceláře Pubec, nastal stavební boom v posledním roce až roce a půl. „Klientela má zájem o projekty víceméně ve všech lokalitách, důležitá je pro ně architektura, nastavení bytového projektu i velikost bytů,” popisuje Džupinová. Zájem je podle ní tak velký, že řada projektů ve výstavbě už je vyprodaná.

Řada projektů podle Džupinové získala stavební povolení nebo územní rozhodnutí ještě před hospodářskou krizí. „I z tohoto důvodu je na tom nyní Plzeň z hlediska bytové výstavby velice dobře,” říká.

Atraktivní jsou pro Plzeňany zejména lokality v širším centru města. Za byt 2+1 o velikosti padesát metrů čtverečních lidé průměrně zaplatí 2,5 milionu korun.

Reklama

Doporučované