Hlavní obsah

Vedra k zalknutí. Můžeme si za ně sami? Duel klimaskeptika a ekologa o vlivu člověka na globální oteplování

Můžeme si za vedra sami? Sledujte žhavý Duel.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Extrémní vedra, která sužovala Česko i prakticky celou severní polokouli, znovu oživila debatu, jak rychle se vlastně otepluje naše planeta. A jak velkou vinu za to nese člověk. Státy se nedávno na konferenci v Paříži zavázaly, že udrží míru globálního oteplování pod dvěma stupni Celsia ve srovnání s předprůmyslovým obdobím. Od dohody ale začal ustupovat americký prezident Donald Trump. Ten si navíc ze změn klimatu dlouhodobě utahuje. Podobně jako někdejší prezident Václav Klaus.

Článek

Je ale humor namístě? Nebo je oteplování planety jen přirozený proces?

V Duelu diskutovali Vítězslav Kremlík ze serveru www.klimaskeptik.cz a Jan Rovenský z hnutí Greenpeace.

Plameny z divokých požárů pustoší krajinu severní polokoule od Kalifornie po Sibiř, v Řecku minulý týden zabily 91 lidí. Obyvatele mnoha zemí dusí úmorná vedra, kvůli kterým jen v Japonsku zemřelo 125 lidí. Podobné pohromy, jež byly kdysi považovány za extrémní výkyvy počasí, jsou dnes běžné. Ačkoli se zdálo, že sebezáchovné instinkty povedou obyvatele světa k vítězství nad globálním oteplováním, zatím s ním prohrávají, napsal týdeník The Economist.

Vědci již delší dobu upozorňují, že s oteplováním planety, která je dnes zhruba o jeden stupeň Celsia teplejší než v době, kdy vzplála první pec průmyslové éry, se počasí zblázní. Podle jedné předběžné analýzy by pravděpodobnost, že nastane takové horoucí léto jako nyní v Evropě, byla bez lidmi způsobeného globálního oteplování poloviční.

Klimaskeptici naopak tvrdí, že vliv člověka na ohřívání planety se naopak příliš zveličuje. Jejich názor je, že klima se mění neustále už miliardy let a není na tom nic zvláštního. Média pak obviňují z toho, že lidi jen straší a situace není tak vážná. Zároveň dodávají, že náklady vynaložené na boj s globálním oteplováním by byly mnohem lépe vynaloženy, kdyby se použily spíše na řešení dopadů, které způsobují klimatické změny.

Reklama

Doporučované