Hlavní obsah

Vedra vytáhla tisíce lidí k bazénům

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Teplé počasí vybízí ke dni u vody a Češi se jezdí koupat. I když bazény a akvacentra fungují ve sníženém provozu, zaznamenávají narůstající zájem návštěvníků. Od 1. července pak mohou areály navýšit své kapacity až na 75 procent.

Článek

Se stoupajícími teplotami se zvyšuje i zájem o vodní aktivity. Zatímco venkovní bazény mohly otevřít již koncem května, vnitřní prostory koupališť jsou otevřené od 14. června. I za tak krátkou dobu zaznamenávají akvacentra nárůst návštěvníků.

„Zájem o vstupenky se zvyšoval postupně, zákazníci museli nejdříve zjistit, že jsme vůbec otevřeli,“ říká generální ředitelka Aquapalace Praha Vladana Horáková. Podle ní se do bazénů nejdříve vrátili držitelé permanentek.

„Teď se pochopitelně s příchodem teplého počasí zvyšuje i návštěvnost, která je velice pěkná a téměř se rovná letům před pandemií. Samozřejmě hlídáme limity, ale v žádném případě se k nim neblížíme,“ dodává Horáková.

Návštěvníci mají chuť utrácet

Pro bazény stále platí omezení kapacity na 50 procent, na každého návštěvníka pak připadá 15 metrů čtverečních.

„Pro nás to momentálně znamená 1 500 osob v jednom okamžiku ve vodním světě, což je normální číslo a samozřejmě ti lidé přicházejí a odcházejí, takže se do stanovených limitů s přehledem vejdeme,“ upřesňuje ředitelka Aquapalace.

Denně se v akvacentru v Čestlicích vystřídá přibližně dva tisíce návštěvníků. Podle Horákové je zájem o návštěvu vodního světa veliký.

„Pomalu ale jistě se blížíme do stavu před pandemií. Cítíme, že si lidi užívají, že mohou konečně někde utratit peníze. Všechny naše atrakce jsou dostupné a tržby jsou výrazně vyšší, než byly v uplynulých letech.“

Co se opatření týče, nejsou podle Horákové přísnější, než byly před pandemií.

„Samozřejmě máme desinfekce a provádíme stěry podlah virucidními prostředky. Ale my jako bazénáři máme obecně velmi přísné normy. Takže neustále dodržujeme péči o vodu, zkoumáme její kvalitu a každé čtyři hodiny interně odebíráme vzorky. V tomto ohledu se pro nás nic nezměnilo. Rovněž nabádáme zákazníky, aby dodržovali rozestupy a chovali se v souladu s opatřeními,“ konstatuje Horáková.

Kapacita bazénů se v červenci zvýší

Pravidelná desinfekce prostorů a úklid jsou samozřejmostí i v Aqualandu Moravia v brněnských Pasohlávkách. Kromě toho provádí kontrolu návštěvníků při vstupu.

„Zákazníci musí mít negativní test na koronavirus (ať už PCR, nebo antigenní), případně čestné prohlášení o negativním testu, 22 dní od uplynutí první očkovací dávky nebo doklad o prodělaném koronaviru v posledních 180 dnech. Návštěvníci musí mít rovněž respirátor v prostorách vstupní haly a gastro provozech,“ uvádí šéf marketingu Aqualandu Moravia Tomáš Svoboda.

I zde zaznamenali nárůst návštěvníků s příchodem parnějších dnů.

„Patrná je vzestupná tendence, od několika stovek návštěvníků se dostáváme na číslo ve vyšších stovkách a o víkendových dnech čísla překračují tisíc. Jak na pokladnách, tak na e-shopu je evidentní, že lidi mají velký zájem se bavit. Předpokládáme, že tomu tak bude i během letní sezóny,“ dodává Svoboda.

Aqualand Moravia hodlá 26. června otevřít kompletní areál včetně letní části, kapacita objektu se tak výrazně navýší.

Od 1. července se navíc mění pravidla pro bazény a akvacentra. Celkově se povolená kapacita návštěvníků zvýší až na 75 procent a na jednoho zákazníka bude nově připadat pouze deset metrů čtverečních.

Reklama

Doporučované