Hlavní obsah

Vedro graduje, v sobotu bylo nejtepleji v Praze. Naměřili tady 35,1 °C

Období od 30. července do 26. srpna bude z hlediska celkového množství srážek průměrné až slabě podprůměrné.Video: Rudolf Požár

 

Reklama

V České republice bylo v sobotu nejtepleji v Husinci - Řeži, tedy na Praze-východ, a to 35,1 stupně Celsia. V následujících dnech bude podle meteorologa nejtepleji v úterý a ve středu, kdy by mohlo být opět i přes 35 stupňů.

Článek

V České republice bylo dnes nejtepleji v Husinci - Řeži, a to 35,1 stupně Celsia. „Rekordy ale nepadly," řekl meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu. Podle měsíčního výhledu vydrží tropické teploty i nadále, zejména v příštím týdnu bude pokračovat počasí s vysoce nadprůměrnými teplotami. I v následujících dvou týdnech po slabém ochlazení zůstanou ale venkovní teploty nadnormální. Srážky, zejména v první polovině období budou převážně lokální.

V následujících dnech bude podle meteorologa nejtepleji v úterý a ve středu, kdy by mohlo být i přes 35 stupňů. „Až ke konci období (týden od 20. srpna) se budou teploty pohybovat kolem běžných hodnot pro danou roční dobu," uvedli meteorologové ve výhledu.

V sobotu ale v Česku panovaly tropy, nad 34 stupňů Celsia vystoupaly teploty ve stanicích Průhonice (34,4 °C), Tuhaň na Mělnicku (34,2 °C), Dobřichovice (34,2 °C) a Brandýs nad Labem - Stará Boleslav (34,1 °C). V České Lípě v Libereckém kraji naměřili meteorologové rovných 34 stupňů Celsia. „Rekordy nepadly, zejména rok 2015 byl totiž teplý," řekl  meteorolog.

Období od 30. července do 26. srpna bude z hlediska celkového množství srážek průměrné až slabě podprůměrné. Meteorologové očekávají zejména v prvních dvou týdnech lokální bouřky a přeháňky. „Proto se situace v oblastech, kde přetrvává srážkový deficit, výrazně nezlepší," uvedl ČHMÚ.

Průměrná teplota v období od 30. července do 26. srpna činí v Česku 18,4 stupně. Zatím nejtepleji bylo v této době v roce 2015, kdy teplota v průměru dosáhla 21,1 stupně Celsia. Naopak nejchladněji bylo v roce 1976 s průměrnou teplotou 14,7 stupně.

Reklama

Související témata:

Doporučované