Hlavní obsah

Vedro vyžene 400 milionů lidí z domovů

Video: AP, Reuters

 

Reklama

Nížina, která patří k nejhustěji osídleným oblastem na Zemi, se stane do konce století neobyvatelnou. Naznačuje to nový vědecký výzkum, odkazující se na zhoršující se klimatické podmínky.

Článek

Jedna z nejhustěji osídlených oblastí na světě, Severočínská nížina, se podle vědců může stát neobyvatelnou během následujících 50 let. Nový vědecký výzkum naznačuje, že pokud nedojde k výraznému snížení emisí oxidu uhličitého, povede způsobená změna klimatu k extrémním a smrtelným výkyvům počasí a přívalům horka. Změna by se dotkla regionu, kde žije asi 400 milionů lidí a zahrnuje i hlavní město Peking.

Video: Klára Galová, AP, Reuters

Výzkum ukazuje, že lidé nemohou přežít určitý práh teploty a vlhkosti vzduchu. Mezní hodnota je určena měřením takzvané teploty mokrého teploměru, kdy se kolem žárovky teploměru obalí vlhký hadřík a žárovka může zchladnout. Při teplotě mokrého teploměru 35 stupňů Celsia nemusí člověk přežít venku déle než šest hodin.

Přehled: Kvůli extrémním horkům umírají po světě desítky lidí

Riziko smrti je prý zvýšeno kvůli intenzivnímu zavlažování ve vysoce úrodné oblasti. Více vody k odpařování zapříčiní vyšší vlhkost vzduchu. Pokud nebudou sníženy emise skleníkových plynů, v letech 2070 až 2100 se v oblasti několikrát dosáhne smrtelné prahové teploty vlhkého teploměru 35 stupňů Celsia.

Reklama

Doporučované