Hlavní obsah

Vegetariáni, kteří milují maso? Dneska je možné už všechno

Foto: Spojka Karlín, Seznam Zprávy

Spojka Karlín spojuje svět vegetariánů se světem masožroutů.

Reklama

Chci být vegetarián, ale občas se bez pořádné flákoty neobejdu. Na první pohled neřešitelný rébus dostal před několika lety šalamounské řešení. Jmenuje se flexitariánství.

Článek

Flexitariáni se po většinu roku stravují vegetariánsky, ale třeba jednou za týden si kousek masa dopřejí. Jak je to možné?

Na první pohled to vypadá jako takový malý podvod či úlitba pro ty, kteří nedokážou dodržet dané předsevzetí. V tomto případě absolutní vyloučení masa, případně vajec ze svého jídelníčku.

Je to ovšem trochu jinak. Vegetariánem se totiž stává hlavně ten, kdo nechce ubližovat zvířatům, takže ho k tomuto „závazku“ vedou v první řadě etické důvody. Naopak flexitariánem se člověk stává z důvodů zdravotních a ekologických.

Návrat ke kořenům

Téměř každý je dnes konfrontován s ekologickými problémy planety a právě bezmasá strava je jedním z mnoha kroků vedoucích k jejich nápravě. Pokud se tedy původní masožravec rozhodne snížit konzumaci masa z 50 porcí měsíčně třeba na pouhých pět, je to veskrze pozitivní krok. Zvlášť kdyby se flexitariány staly desítky či stovky milionů lidí. A má to ještě jeden zajímavý rozměr – před sto lety se na české vesnici jedlo maso obvykle také jen jednou týdně, v neděli, takže flexitariánství je vlastně návratem ke kořenům.

Svou první flexitariánskou restauraci, která názorně ukazuje, jak jednoduché může být propojení obou dvou světů – na první pohled značně protikladných –, má i Praha. Symbolicky se jmenuje Spojka Karlín. „Spojujeme u jednoho stolu všechny, kteří chtějí jíst dobře. Bez předsudků a bez ohledu na to, jestli se jedná o vegana, vegetariána nebo milovníka masa. Jídlo spojuje,“ zní motto podniku.

Restaurace Spojka Karlín

Pernerova 35, Praha 8

Otevřeno je Po–Pa od 8:00 do 23:00, So od 9:00 do 23:00, Ne od 9:00 do 16:00.

Restaurace má kapacitu 134 míst.

Ukázka z menu:

Foto: Spojka Karlín, Seznam Zprávy

Květákové gnocchi s houbami 285,- Kč.

Foto: Spojka Karlín, Seznam Zprávy

Teplý salát s pečenou kořenovou zeleninou, cizrnou, batáty, fenyklem, kešu, se sous vide kachním prsem a malinovým octem 260,- Kč.

O zajímavý tah jde i z praktického hlediska: když se chtějí „smíšené“ páry či „smíšení“ přátelé najíst, obvykle musí jít z jedné strany o kompromis. A třeba vegan se v konvenční české hospodě fakt nenají…

Restaurace otevřela už loni v létě, ale pak zase zavřela, otevřela, znovu zavřela – vždyť víte. K restartu tedy došlo až v letošním létě a dobrou zprávou je, že zde při naší návštěvě bylo poměrně plno. A to bylo pondělí, konec prázdnin.

Sýr z kešu oříšků

Z předkrmů doporučíme jeden veganský a jeden konvenční. V obou případech jde o pokrmy, které oslní svou chutí bez ohledu na to, zda obsahují maso, či ne. Pečený veganský kešu sýr překvapí svou výraznou chutí, navíc v kombinaci s úchvatnou marmeládou z kumquatu nabízí skutečně nezapomenutelný zážitek. Stejně jako jemný a voňavý hovězí kebab s uzeným lilkem a chlebem lavaš. Paráda.

Foto: Spojka Karlín, Seznam Zprávy

V interiéru restaurace napočítáte čtyři stovky živých pokojových rostlin.

Zatímco předkrmy jdou proti sobě (maso versus nemaso), u hlavních jídel zvolila Spojka Karlín odlišnou strategii, a pokud to jde, nabízí daný pokrm v masové i nemasové verzi. Výtečné květákové gnocchi můžete ochutnat buď s lesními houbami a špenátem, nebo se špenátem a králíkem, burger je v nabídce s jehněčím nebo cizrnou. A tak dále.

Našimi favority se staly dva pokrmy, jeden v masové a druhý v nemasové verzi. Indická specialita Murgh Makhani se obvykle servíruje s kuřecím masem, ale my jsme ji vyzkoušeli s pečeným květákem, který v kombinaci s lahodnou orientální omáčkou fungoval znamenitě. V druhém případě bodovaly šťavnaté čínské knedlíčky bao bun s trhaným vepřovým masem a švestkovou omáčkou (vege verze je s hlívou).

A ještě dvě drobnosti na závěr: v interiéru visí na čtyři sta živých pokojových květin, které vytvářejí neobyčejně působivou atmosféru. A také tu dělají parádní snídaně.

Foto: Spojka Karlín, Seznam Zprávy

Snídaně v karlínské Spojce.

Reklama

Doporučované