Hlavní obsah

Věkový rekordman hledající kompromisy. Tuska v čele Evropské rady nahradí Charles Michel

Foto: facebook.com/CharlesMichel

Charles Michel, nový předseda Evropské rady.

Reklama

Ve 25 letech ministrem, ve 38 v křesle belgického premiéra, do kterého se dostal i díky podpoře pravicových populistů. Belgičan Charles Michel vystřídá v čele Evropské rady Donalda Tuska. Michelovo funkční období bude trvat od letošního 1. prosince do 31. května 2022.

Článek

Poláka Donalda Tuska v čele Evropské rady vystřídá Belgičan Charles Michel. Třiačtyřicetiletý Michel se do unijních struktur přesune z pozice belgického premiéra, kterou držel jako nejmladší politik od roku 1845. Ještě předtím se ve 25 letech stal nejmladším ministrem v historii země, když zasedl ve valonském kabinetu.

Michel pochází z politicky aktivní rodiny. Jeho otec Louis Michel byl mezi lety 1999 a 2004 ministrem zahraničí a od roku 2004 do roku 2009 evropským komisařem pro rozvoj a humanitární spolupráci. Posledních deset let pak seděl v Evropském parlamentu.

Podobně jako jeho otec, také Charles Michel reprezentuje v Belgii barvy valonské liberální strany Reformní hnutí (MR) a stojí v jejím čele.

Michel se do čela belgické vlády dostal v roce 2014 díky vcelku kontroverzní dohodě, připomíná francouzská televize France24. Jeho liberální strana se dohodla na spolupráci s vlámskými separatisty a pravicovými populisty Nová vlámská aliance (NVA). V zemi, kde je pro složení vlády potřeba koalice vlámských a valonských stran, Michel zaskočil valonský establishment a dostal se do čela vlády.

V čele země při teroristickém útoku

První velký test v pozici premiéra zažil Michel v březnu 2016 po teroristických útocích v Bruselu. Belgická vláda tehdy čelila kritice, že podcenila zprávy zahraničních zpravodajských služeb – atentátníky několikrát vyhostilo Turecko – a rezignovalo několik ministrů. Michel ale svůj post i vládu udržel.

Jeho strana MR hrála ve vládě spíše menší roli, v koalici byla s celkem třemi vlámskými stranami. Podle irského serveru The Irish Times ale právě na tomto kroku lze pozorovat Michelovu politickou filozofii – potřeba kompromisu. Podle serveru je Michel klidným a přemýšlivým státníkem, který hledá zejména zmíněný kompromis. V minulosti se vyjádřil, že politická jednání jsou jako večeře pro mnoho lidí. Nikdo na stole nenajde vše, co by chtěl, ale každý pro sebe najde alespoň něco.

Spojenectví s populistickou NVA se mu ale nakonec nepodařilo udržet, když se vlámská strana postavila proti globálnímu paktu o migraci a koalice se rozpadla. Michel poté podal demisi, zemi přesto na žádost krále vedl až do letošních voleb, které v květnu vyhrála právě Nová vlámská aliance. Vládu ale zatím nesložila a není jisté, kdy se tak stane.

Zastánce dvourychlostní Evropy

Michel byl jedním z prvních státníků, kteří na evropské půdě začali hovořit o takzvané dvourychlostní Evropě, ve které by si jednotlivé členské státy Evropské unie nebyly zcela rovny. Reagoval tak na odpor východoevropských zemí vůči některým politikám Unie, zejména v otázce řešení migrační krize. Evropská unie nesmí být vnímána jako bankomat, řekl podle serveru The Irish Times.

Charles Michel je vystudovaný právník. Vzdělání získal na univerzitách v Bruselu a Amsterdamu, advokátní zkoušky složil v roce 1995. Kromě rodné francouzštiny plyně hovoří také anglicky a hlavně nizozemsky. S partnerkou Amélií Derbaudrenghienovou má tři děti.

Reklama

Doporučované