Hlavní obsah

Velbloudí babička v olomoucké zoo porodila mládě

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V úctyhodném věku 25 let porodila mládě velbloudí samice chovaná v zoo na Svatém Kopečku u Olomouce. Zpočátku se sice o svého potomka příliš nezajímala, pak se ale vše otočilo a nyní mládě dobře prospívá.

Článek

Velbloudici Elišku ošetřovatelé už před časem pasovali do role babičky, protože velbloudi dvouhrbí se v průměru dožívají 30 let. K jejich překvapení ale dokázala navzdory pokročilému věku přivést na svět dalšího potomka. „V pátek 13. listopadu jsme při ranní kontrole terénu našli ve výběhu velbloudů placentu, novorozené mládě leželo v boudě opodál. Porodní váha 29,8 kilogramu hlásala, že se narodilo v pravý čas,“ uvedl vedoucí zimoviště afrických zvířat svatokopecké zoo Pavel Vidlář.

Obavy ošetřovatelům ale dělala velbloudice Eliška, která první tři dny po porodu byla na mateřskou lásku skoupá. Ve středu večer se ale situace změnila. „Troufáme si říct, že má mládě vyhráno. Ve středu poprvé si totiž Eliška mládě už hlídala, večer ho dokonce odmítala i opustit a mléko mu poskytovala bez naší pomoci,“ uvedl Vidlář.

Mládě prospívá a dnes ručička váhy ukázala 31,8 kilogramu. „Vše tedy nasvědčuje tomu, že se malý Eliot bude těšit krásnému dětství a zkrášlí život i své mámě, které osud nadělil i v pokročilém věku něco výjimečného. Tatínek Lorenzo se otcem stal vůbec poprvé,“ dodal Vidlář.

Olomoucká zoo chová velbloudy téměř od svého otevření v roce 1958. Poslední mládě se jí podařilo odchovat v roce 2000. Nynější skupinu tvoří šest velbloudů dvouhrbých.

Reklama

Doporučované