Hlavní obsah

„Velcí mají větší zodpovědnost, nesmí zneužívat úspěch,“ říká žena rozdávající miliardové pokuty

Rozhovor s Margrethe Vestagerovou.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

 

Reklama

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová je známá udělováním miliardových pokut velkým firmám. Svou politiku hájí s tím, že přísný postup na poli hospodářské soutěže považuje za „dobrou a velmi evropskou věc“.

Článek

Největší pokutu od současné komise dostal Apple – 13 miliard eur za obcházení daní. Další technologický gigant Google potom zatím musel zaplatit dohromady přes šest miliard eur za to, co komise označuje jako zneužívání dominantního postavení.

Poprvé šlo o upřednostňování ve vyhledávači (v roce 2017 udělena pokuta 2,4 miliardy eur), následně o údajné zneužívání dominance operačního systému Android (loni udělena pokuta 4,3 miliardy eur). Mnoho kritiků tento postup napadá s tím, že státy či Evropská unie nemají trestat soukromé firmy za to, že se snaží skrze vlastní software maximalizovat své zisky.

Padesátiletá Dánka to ale vidí jinak. „Ať jste jakákoli firma, tak nesmíte zneužít svou sílu k tomu, abyste popírali právo ostatních s vámi soutěžit. To pokládám za velmi dobrou a velmi evropskou věc. Můžete mít úspěch, ale nesmíte zneužívat toho, že jste úspěšný,“ vysvětluje svůj pohled Vestagerová.

Rozhovor s dánskou eurokomisařskou Vestagerovou si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované