Hlavní obsah

„Velezrádce Zeman a Babiš jako bandita.“ Tisíce lidí vyšly na protest proti vládě

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

V Praze se při demonstraci Milionu chvilek pro demokracii sešlo přibližně pět tisíc lidí.

Reklama

aktualizováno •

Lidé na Václavském náměstí v Praze ve čtvrtek demonstrovali za nezávislost české justice. Akci svolal spolek Milion chvilek pro demokracii.

Článek

„Hanba, hanba!“ nebo „Máme toho dost!“ spílaly ve čtvrtek večer tisíce lidí vládě. Sešly se na Václavském náměstí v Praze při demonstraci s názvem Necouvneme: Justici nedáme!, kterou uspořádal spolek Milion chvilek pro demokracii. Účastníci hájili nezávislost českého soudnictví. Žádali mimo jiné konec ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Podle policie jich dorazilo přibližně pět tisíc.

O nezávislost českých soudů se obávají také kvůli rezignaci nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Ten minulý týden v pátek po deseti letech ohlásil konec ve funkci. V čele úřadu skončí v závěru června.

Uvedl, že v poslední době cítil tlak ze strany ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Ministryně se proti výrokům žalobce ohradila, prý mu do práce nikdy nezasahovala.

Nového nejvyššího státního zástupce chce však vybrat co nejdřív. „Jakýkoliv nátlak na justici, která má být nezávislá, je naprosto nepřijatelný! Současný vývoj tak naplnil obavy z roku 2019, kdy za nezávislou justici demonstrovalo nejvíce lidí od roku 1989. A ani teď necouvneme,“ uvedli pořadatelé akce.

V podobném duchu hovořila k demonstrantům také mluvčí spolku Hana Strašáková. „Marie Benešová chce pomoci svému kamarádovi a velezrádci prezidentovi Miloši Zemanovi. Chce překazit vyšetřování vrbětických výbuchů ve prospěch Ruské federace. Chce definitivně ukončit únos našeho státu,“ řekla.

Organizátoři také žádají, aby nového šéfa žalobců vybrali až zástupci nové vlády, která vzejde z podzimních parlamentních voleb. „Trestně stíhaný premiér nesmí vybírat nejvyššího státního zástupce, stejně jako bandita nevolí svého šerifa. To je největší střet zájmů, jaký si můžeme představit,“ zdůraznila Strašáková.

Protestní akce mají některé pravidelné účastníky. „Nejvíc mi vadí, že nás vláda zadlužuje do budoucna. Prezident nedodržuje Ústavu a kličkuje jak zajíc na poli. Využívá veškeré možnosti, aby se pohyboval na hraně Ústavy. Nejhorší věc, co se tady mohla stát, je, že se Zeman podruhé stal prezidentem. To je tragédie,“ řekl muž, který na akce pravidelně vyráží s manželkou.

Naopak další z protestujících chodí až v poslední době. „Souhlasím s tím, co říkají. Dělám tu dav. Je třeba, aby nás bylo co nejvíc. Chodím až poslední dobou, protože už to nemůžu vydržet. Je to jedna kauza za druhou, které se neřeší. Je třeba s tím něco udělat,“ zdůraznila žena.

Pořadatelé svolali další demonstrace po celé republice na příští čtvrtek 27. května. „Pokud naše požadavky nebudou vyslyšeny, sejdeme se zase tady v Praze 1. června na pochodu za spravedlivou vládu a tentokrát to vezmeme kolem Ministerstva spravedlnosti,“ avizoval předseda spolku Benjamin Roll.

Spolek Milion chvilek pro demokracii funguje čtyři roky, dlouhodobě vystupuje proti vládě Andreje Babiše. Předloni v červnu se na jeho popud v největší porevoluční demonstraci na pražské Letné sešlo přes čtvrt milionu lidí. Nejviditelnější tvář spolku Mikuláš Minář chtěl s politickým hnutím Lidé PRO uspět v parlamentních volbách, v březnu ale kandidaturu stáhl.

Reklama

Doporučované