Hlavní obsah

Velikonoce budou letos levné. Ceny vajec jsou na osmiletém minimu

Foto: Pexels

Ilustrační fotografie.

Reklama

Průměrná cena slepičího vejce v letáku je aktuálně 2,22 koruny. Vyplynulo to z pravidelné analýzy společnosti Česká distribuční, která analyzovala akční letáky sedmi největších tuzemských nákupních řetězců.

Článek

Cena vajec klesla až k částce, která odpovídá osmiletému minimu. Oproti loňsku je to propad o 28 procent, uvedla Česká distribuční v tiskové zprávě.

Společnost každý rok před Velikonocemi analyzuje ceny vajec promovaných v letácích. „Průměrná cena, kterou letos zaplatíte za jedno slepičí vajíčko, je 2,22 Kč. Je vidět, že se v této nelehké době obchodníci snaží držet ceny základních potravin velmi nízko,“ komentuje Petr Sikora, ředitel České distribuční. „Více než polovina vajec je inzerována bez slevy, přesto jsou ceny nízké. Obchody takto pomáhají rodinám, které mají napjatější rozpočty než kdy dříve,“ dodává.

Nejlevněji lze pořídit vejce velikosti M za 2,00 Kč/ks, menší o velikosti S za 1,83 Kč/ks. Propad cen je patrný obzvláště ve srovnání s loňskými Velikonoci. Průměrná cena za jedno vejce byla tehdy dokonce přes tři koruny. „Je to dáno tím, že loni byla v letácích spousta prémiových vajíček z eko chovů, halových chovů a volných výběhů. Ta letos z nabídky úplně vymizela a v letácích se objevují jen výjimečně,“ vysvětluje Sikora.

V nabídce obchodníků jsou kromě slepičích i křepelčí vajíčka. Ta stojí v průměru 2,62 Kč za kus a ve slevě na nich můžete ušetřit až třetinu. Dražší jsou bílá vejce, která jsou vhodná na zdobení, 2,90 Kč za kus. A nejdražší jsou vajíčka již vařená a barvená. Ta koupíte za 5,82 Kč za kus a průměrná sleva na ně je 12 %.

Česká distribuční analyzovala akční letáky sedmi největších tuzemských nákupních řetězců, platné v období dvou týdnů před Velikonocemi.

Reklama

Doporučované