Hlavní obsah

Velikonoční ostrov chce zpátky ikonickou sochu z Britského muzea

Velikonoční ostrov chce vrátit ikonickou sochu.Video: Filip Kalčák

 

Reklama

Podle obyvatel Velikonočního ostrova má socha v sobě duchy jejich předků.

Článek

V úterý dorazí na ostrov v jižním Pacifiku delegace z Britského muzea v Londýně. Primárně chtějí vědci diskutovat s tamními obyvateli o tom, jak uchovat v dobrém stavu ikonické sochy z jejich ostrova. Příslušníci domorodých kmenů chtějí ale s Brity probrat navrácení legendární sochy Hoa Hakananai'a. Informoval o tom web britského deníku The Guardian.

Socha Hoa Hakananai'a je součástí expozice Britského muzea v Londýně už 150 let. Domorodci z Velikonočního ostrova ale nyní chtějí čtyřtunovou sochu z lávového kamene zpátky. „Není to jenom kus skály,“ řekl Carlos Edmunds, představený rady starších na Velikonočním ostrově pro The Guardian. „Má v sobě ducha našich předků, je pro nás jako praotec. Toho chceme vrátit na náš ostrov, nejde jen o nějakou sochu.“

Pro Hoa Hakananai'a připlul v roce 1868 pod vlajkou královského námořnictva komodor Richard Powell. K Velikonočnímu ostrovu přirazil na palubě fregaty HMS Topaze. Socha Hoa Hakananai'a byla tehdy zčásti pohřbena pod zemí v oblasti vesnice Orongo na jihozápadním cípu ostrova.

Powell se rozhodl vyslat pracovní skupinu do Oronga, aby domorodcům pomohla sochu vyhrabat. Powellovi muži ji poté naložili na HMS Topaze a odpluli s ní zpět do Anglie. Do Spojeného království loď doplula v srpnu roku 1869. Powell se rozhodl darovat sochu královně Viktorii. Ta posléze věnovala Hoa Hakananai'a Britskému muzeu.

Na Velikonočním ostrově, kterému místní říkají Rapa Nui, je v současnosti asi tisíc soch podobných té v Britském muzeu. Skulptury se vlivem počasí potýkají s erozí.

„Naše kultura je všechno, co máme,“ řekla pro The Guardian archeoložka Sonia Haoaová, která se narodila na Velikonočním ostrově. „Jsme závislí na turismu. Návštěvníky láká naše historie a archeologická naleziště. Pokud se sochy rozpadnou, už nám nic nezbude.“

Reklama

Související témata:

Doporučované