Hlavní obsah

Velitel puče v Barmě zváží podmínky ASEAN. Ale až „stabilizuje zemi“

Podívejte se na nejnovější záběry z protestů v Myanmaru a setkání vůdců Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN).Video: AP

 

Reklama

Sdružení národů jihovýchodní Asie o víkendu zasedlo k vyjednávání s velitelem armádního puče v Myanmaru. Ten pětibodovou dohodu zváží, jakmile armáda „stabilizuje zemi“.

Článek

Sešli se v Jakartě a dali dohromady pětibodový konsenzus, který mohl ukončit vojenský puč sužující Myanmar od 1. února. Představitelům Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) se o víkendu podařilo k vyjednávacímu stolu přizvat i vůdce myanmarské junty, armádního generála Min Aun Hlaina. V sobotu ASEAN prohlásilo, že se podařilo vyjednat pět klíčových otázek, které bude nutné vyřešit.

Ačkoli chyběla podmínka okamžitého a bezpodmínečného propuštění z vazby demokratické vůdkyně Su Ťij a prezidenta Win Myina a k jednání nebyla pozvána Vláda národní jednoty (NUG), která se skrývá v exilu, společné rozhovory se zdály být na dobré cestě.

V úterý už ale generál a vůdce junty Min Aun Hlain naznačil, že se mu takzvaný „pětibodový konsenzus“ příliš nezamlouvá. Namísto toho chce návrh na deeskalaci napětí zvážit až poté, co armáda „stabilizuje zemi“.

Ačkoli se generál na krizovém jednání s ASEAN dle zúčastněných zdál návrhům otevřený, vojenská junta po víkendu na webových stránkách ministerstva informací nastínila, že postup ještě přehodnotí. Předložené „konstruktivní návrhy pečlivě zváží“, ale prioritní pro tuto chvíli je v Myanmaru „udržovat zákon a pořádek“ a „obnovit klid a mír v komunitě“.

Násilí v Myanmaru proti neozbrojeným civilistům nejsilněji odsoudili vládní představitelé Singapuru, Malajsie a Indonésie, kteří i vyzvali k okamžitému propuštění zadržených civilistů a vůdců země. Pětibodový konsenzus o Myanmaru ASEAN v prohlášení vydaném po zasedání v pondělí popsalo jako pět hlavních bodů, na kterých je třeba se dohodnout: ukončení násilí, zahájení konstruktivních rozhovorů mezi „všemi zúčastněnými stranami“, zaslání pomoci Myanmaru, jmenování zvláštního vyslance pro usnadnění rozhovorů a umožnění velvyslancům navštěvovat země.

Z úterního prohlášení junty vyplývá, že Min Aun Hlain během schůzky rozdal lídrům ASEAN dokumenty obsahující podmínky vojenské junty. „Myanmar požaduje, aby lídři sdružení důkladně prozkoumali informační brožuru, která na schůzi kolovala, než budou vzneseny komentáře týkající se současné politické situace v Myanmaru,“ stojí na webu. Další příspěvek na webových stránkách ministerstva informací, taktéž publikovaný v úterý, uvádí, že generál a další členové takzvané Státní správní rady zvažují označit CRPH, tedy seskupení zákonodárců v exilu stojících proti vojenskému převratu, za „teroristickou organizaci“.

Výbor CRPH je nyní známý jako Vláda národní jednoty (NUG) a usiluje o mezinárodní uznání jako právoplatná vláda Myanmaru.

Samotné sobotní jednání mezi generálem a představiteli ASEAN není ani odborníky hodnoceno jednoznačně. Optimističtější skupiny pochvalují vůbec fakt, že Min Aun Hlain dorazil k jednacímu stolu. Podle kritiků měli na schůzi dostat pozvání i členové NUG a společenství mělo vyvinout dostatečný nátlak a trvat na okamžitém propuštění Su Ťij a dalších politických vězňů.

Oficiální twitterový účet NUG v úterý citoval ministryni zahraničí Zin Mar Aung, jež uvedla, že paralelní vláda „diskutovat s někým, kdo v Myanmaru opakovaně páchá zločiny proti lidskosti“, nijak nepospíchá. „Dialog v politice může být řešením. Je však těžké mluvit s někým, kdo si nepřizná porušování lidských práv a stále páchá násilí,“ řekla Zin Mar Aung.

U thajských hranic na armádní základnu útočí povstalci etnické menšiny Karenů.Video: AP

Na sociálních sítích protestující proti puči i nadále zveřejňují zprávy o násilných činech páchaných armádou proti neozbrojeným civilistům. Do všeho se v úterý přidaly boje ve východním Myanmaru poblíž thajských hranic, kdy povstalci etnické menšiny Karenů zaútočili na základnu armády.

Jde o nejintenzivnější roztržky od začátku vojenského převratu. Karenská národní unie (KNU), nejstarší myanmarská povstalecká síla, uvedla, že dobyla vojenský tábor na západním břehu řeky Salween, která v této oblasti tvoří hranici s Thajskem. Vesničané na thajské straně řeky popisují, že silná střelba začala ještě před východem slunce. Na sociálních sítích kolují videa a fotografie hořícího zalesněného svahu.

Reklama

Doporučované