Hlavní obsah

Poslední chvíle letadla s Alexandrovci. Porouchané klapky nebyly jediným důvodem, proč spadlo

Letecký expert: Příčin havárie Tupolevu Tu-154 zřejmě bylo víc.

 

Reklama

Experti ve studiu Seznamu: Závada na vztlakových klapkách je jen jednou z příčin, proč se letadlo Tu-154 zřítilo.

Článek

Tři dny po tragické havárii ruského armádního stroje Tu-154, na jehož palubě cestovalo i přes 60 členů souboru Alexandrovci, přinesly ruské agentury a servery první konkrétní informace o událostech předcházejících okamžiku, než se letoun v rychlosti kolem 550 kilometrů v hodině zřítil na mořskou hladinu.

Server Life.ru uvedl, že letadlu se porouchaly vztlakové klapky, a citoval také záznam hovoru v kabině, na němž druhý pilot říká: Veliteli, padáme.

Přestože oficiálně zatím vyšetřovatelé informace nepotvrdili, lze je podle znalce ruského prostředí a publicisty Michaela Romancova brát vážně.

Čtyři verze tragédie ruského Tupolevu Tu-154

„Je vysoce pravděpodobné, že jde o informace, které se úřady rozhodly uvolnit. Žádné relevantnější zprávy mít nyní nikdo nebude," řekl Romancov ve studiu Seznamu, kde byl hostem spolu s leteckým expertem a publicistou Martinem Velkem.

Ten řekl, že klapky, které umožňují, aby letadlo snáze vzlétlo, nemohou být jedinou příčinou neštěstí, při němž dohromady zahynulo více než 90 lidí.

„Nešly zatáhnout, ale to samo o sobě není příčinou katastrofy. Na to se piloti cvičí na trenažérech," uvedl Velek, podle něhož při leteckých neštěstích málokdy bývá příčina katastrofy jenom jediná. „Vždycky se sejde víc věcí a zřejmě i tady k tomu došlo," řekl expert.

Armádní letoun byl podle něho nejspíš v dobrém stavu, i když byl vyroben už v roce 1983.

„Určitě to nebyla troska, žádný olétaný krám, ale slušné letadlo. V USA létají Dakoty, které jsou dvakrát tak staré. Záleží na tom, jak je o letadlo pečováno, a toto prošlo v roce 2014 generálkou."

Video: Jaké byly první informace o možných příčinách pádu letadla?

Ruští experti už prověřují všechny tři nalezené černé skříňky letounu Tupolev.

Vyšetřovatelé prověřují čtyři hlavní varianty, přičemž podle obou expertů není stále vyloučena ani ta, že šlo o teroristický čin - navzdory tomu, že samy ruské úřady tuto variantu nepovažují za pravděpodobnou.

Reklama

Doporučované