Velká a šílená story
rodu Gettyů

Seznam Native ve spolupráci s HBO

J. Paul Getty, svého času nejbohatší muž světa, kolem sebe vybudoval impérium, jehož vliv se projevuje do dneška. Vydělal hlavně díky ropě neskutečné peníze, které však jemu samotnému i nejbližším nepřinášely jen prosperitu, ale také notnou dávku žalu a neštěstí.

Nic ovšem není černobílé a proto nejhorší by bylo amerického magnáta 50. až 70. let, který dělal vše, aby se stal Britem, nekriticky vynášet do nebes nebo ho zas šmahem odsoudit. Posuďte sami, takhle rozporuplný osud by snad lépe nenapsal ani William Shakespeare.

Byl neskutečně pracovitý, pilný a měl také čuch vsadit ve správný okamžik všechno na správnou kartu. Pardon, spíš na ropu.

Ale byl i lakomý a necitelný, což pociťovali hlavně jeho nejbližší. Možná bychom v něm mohli vidět slavnou postavu jiného skvělého dramatika - Moliérova Harpagona.

J. Paul Getty ztvárněný hercem
Donaldem Sutherlandem
v seriálu Trust

„Brzy vstávej, pilně pracuj, najdi ropu.“

J. Paul Getty

J. Paul Getty toužil být úspěšný a slavný, ale nakonec snad ještě víc než impérium a bohatství ho proslavila neochota zaplatit mafiánským únoscům svého vnuka Johna Paula Getty III. A nikdo asi nezapomene na zdánlivou hloupost - automat na mince v luxusním anglickém panství, jež obýval. Nechal ho tam nainstalovat poté, co se rozčílil nad obřími účty za telefony, které nadělali zaměstnanci i hosté. Málokdo už ví, že brzy nechal zas automat odnést.

John Paul Getty III ztvárněný
hercem Harrisem Dickinsonem
v seriálu Trust

„Génius v analyzování geologických formací a obchodních smluv, ale diletant, když šlo o jeho osobní život.“

Forbes

Chtěl prý najít osobní štěstí, ale čtyři z jeho pěti manželství netrvala déle než čtyři roky. Později uvedl:
„Nenávidím a lituji, že se mé sňatky nezdařily. Rád bych dal všechny své miliony za jeden trvalý manželský vztah.“
Překvapí to někoho, když miloval život playboye a končil v náručí jiných žen, jež střídal jako košile?

Nikomu z blízkých přitom moc nevěřil a nikoho moc nechválil. Členové nejbližšího rodinného okruhu i kvůli tomu propadali alkoholu, drogám, depresím a mnohdy předčasně umírali. Brzy po posledním rozvodu se Getty přestěhoval do Anglie, kde žil jako lord na anglickém panství Sutton Place u Londýna se 72 pokoji a hromadil bohatou a skvělou sbírku uměleckých předmětů.

Mimochodem jakoby i samotnému místu Sutton Place předal něco ze svého ducha. Víte kdo to vlastní dnes? Alisher Usmanov, kontroverzní rusko-uzbecký miliardář, který vlastní vydavatelství Kommersant, spoluvlastní ruského mobilního operátora MegaFon, je akcionářem fotbalového Arsenalu a má blízko k Putinovi.

A koupil kus pouště, kde „nic“ nebylo

Než se zastavíme u pohnutých osudů Gettyho rodu, pojďme ještě na začátek jeho kariéry do úsvitu 20. století. Určitě měl štěstí, že otec pracoval v rozvíjejícím se ropném byznysu. J. Paul šel v jeho stopách, už během studií o prázdninách pomáhal na otcových ropných polích v Oklahomě. V roce 1910, když mu bylo pouhých 18, vydělal na prodeji ropných smluv první milion dolarů.

Nafta se táhla jeho kariérou doslova a do písmene jako červená nit. Opravdový průlom však přišel v roce 1949. Getty už sice byl bohatý muž, ale čelil konkurenčním ropným gigantům a věci se pro něj nevyvíjely dobře. Tehdy koupil od saúdskoarabského krále koncese na kus pouště u hranic s Kuvajtem. Nikdy nikdo tam do té doby ropu neviděl. Ani další čtyři roky. Vypadlo to, že vyhodil oknem 30 milionů dolarů.

Ale Getty věděl své, naučil se dokonce arabsky a od roku 1953 mu začalo ročně téct do kapsy 16 milionů ropných barelů. Později svérázně popsal tři zásady, jak se stát úspěšným: „Brzy vstávej, pilně pracuj, najdi ropu.“

A teď jak to bylo s tím únosem.

John Paul Getty III - únos a pak jen samá mizérie

John Paul Getty III. byl jedním z mnoha vnuků J. Paula Gettyho. Prý patřil k nejoblíbenějším. Bývávalo, v roce 1973, když mu bylo 16, žil s matkou Gail Harrisovou v Římě a velká dědova náklonost už byla ta tam. Později si povíme proč. „Malý rošťák“, jak mu děda říkával, si užíval bohémského života, honil děvčata - po kom asi byl - zkoušel drogy, kvůli problémům šel z jedné školy do druhé. Jeho „dolce hippie vita“ ale neměla dlouhé trvání. Všimla si ho italská mafie a nebyla to banda nějakých druhořadých nýmandů, jak se občas píše. Byla to ́Ndrangheta. Ano, přesně ta obávaná organizace z Kalábrie, která je dnes po 45 letech podezřelá ze zabití slovenského novináře a jeho děvčete.

́Ndrangheta unesla mladého Gettyho z Říma a odvezla 300 km na jih do hor, kde ho držela přivázaného ke kůlu v nějaké sluji. A protože věděla o koho jde, řekla si o pořádný balík... 17 milionů dolarů.

„Mami, jsem v rukách únosců, nedovol, aby mne zabili,“ psal zoufalý mladík do Říma. Nikdo kromě matky však nevěřil, že nejde o vtip, nějaký další mladíkův žert, jak dostat z dědečka peníze na prostopášné živobytí. Ani policie, ani tisk...

Gail Harrisová ani otec ale takové peníze neměli a tak požádali o pomoc dědečka. Smůla. „Mám 14 vnoučat,“ řekl tehdy starý Getty veřejně. „Jestli zaplatím jediný cent, budu mít všech 14 vnoučat unesených.“ A tak se to všechno podělalo úplně.

́Ndrangheta se naštvala a poslala do římského listu Il Messagero v obálce uříznuté vnukovo ucho, ustřižené vlasy a také varování, že pokud peníze rychle nedorazí, bude takhle posílat mladíka po kouskách.

Teprve poté se dědeček uvolil pomoci. Ale nebyl by to starý lišák Getty, aby to nepojal jako byznys. Jeho lidé nakonec usmlouvali peníze na 3,2 miliony dolarů. Z nich sám patriarcha dal na propuštění vnuka „jen“ 2,2 milionu, tedy nejvyšší částku, kterou si ještě mohl odečíst z daní. Zbytek musel zaplatit tatínek, ale protože neměl peníze, musel si půjčit. Hádejte od koho a jak to nakonec dopadlo?

Getty senior peníze nakonec synovi půjčil, ale na čtyřprocentní úrok. Vnuk byl po zaplacení skutečně propuštěn a když pak volal dědečkovi, aby mu poděkoval, ten ho ani nechtěl k telefonu. To není zrovna happyend, viďte?

John Paul Getty III. znovu propadal alkoholu, drogám. Když si vzal o šest let starší Němku Giselu Zacherovou, děda ho zcela odepsal. Johna Paula nakonec dohnala závislost na alkoholu spolu s léky. V roce 1981 se ocitl na pokraji smrti kvůli selhání jater a následné mozkové mrtvici. Po šesti týdnech se sice probral z bezvědomí, byl však ochrnutý od krku dolů, skoro slepý a nemohl téměř mluvit.

To už byl dědeček pět let mrtvý a Getty III. byl najednou závislý na penězích dědice, svého otce. Paradoxně skoro nic se nezměnilo, ani otec nechtěl platit synovu léčbu, tvrdil, že si za všechno může sám. Nutno upřesnit, že nakonec díky soudním hrozbám platil a Getty III. se po pár letech zlepšil natolik, že mohl navštěvovat kina, koncerty a ve speciálním zařízení nakonec i lyžovat. Zemřel v roce 2001 v 54 letech.

John Paul Getty Jr. - život jak na houpačce

Osudu Johna Paula Gettyho III. porozumíme mnohem lépe, když se podíváme na život jeho otce. I on zažil vzestupy a tvrdé pády. Stal se vlastně první „obětí“ starého Gettyho.

Přitom to všechno začínalo tak nadějně. Getty bral „džejára“ nějaký čas jako nástupce a nastartoval mu kariéru. Vybral mu dobrou školu, brigádu na ropném poli za 100 dolarů měsíčně a když začala korejská válka, poslal ho do armády.

Pak přišla svatba s Gail Harrisovou, čtyři děti a John Paul Jr. vyrazil do Říma jako šéf rodinné firmy pro Itálii. Ale tam se všechno zvrtlo. Byla v tom fatální láska, okouzlující nizozemská herečka a modelka Talitha Pol. Mladý muž se do ní úplně zbláznil, v roce 1964 se rozvedl s Gail, opustil i děti a oženil se s Talithou. Brzy se jim narodil syn, dali mu dobově příznačné „hippie“ jméno: Tara Gabriel Gramophone Galaxy.

Starý Getty, ač byl sám už pětkrát rozvedený, neunesl synovo selhání a zcela na něj zanevřel. Mladý muž to mezitím v Římě s božskou Talithou pořádně roztáčel. Oba se seznámili s Rolling Stones a dalšími celebritami, jejich večírky byly pověstné. Divoký vztah plný kotrmelců ale nevydržel dlouho. V roce 1971 se Talitha předávkovala heroinem.

John Paul Getty Jr. ztvárněný
hercem Michaelem Esperem
v seriálu Trust

John Paul propadl na víc než deset let depresím. Ale nakonec mu možná pomohla tehdejší britská premiérka Margaret Thatcherová. V roce 1984 za ním přišla do londýnské nemocnice, kde se léčil z drogové závislosti, aby mu poděkovala za donátorství pro Národní galerii:

„Můj drahý pane Getty, nesmíme se nechat takhle srazit, že ne? Dostaneme vás odsud co nejdřív.“

V roce 1986 se stal čestným rytířem, dostal vytoužené britské občanství a oženil s Victorií Holdsworthovou, bývalou tváří krémů Nivea. Zemřel v 70 letech jako vážený Sir John Paul Getty Jr.

George Franklin Getty II - nadějná kariéra,
pak rychlý konec

Nejstarší syn J. Paula Gettyho byl dalším z klanu koho zasáhlo rodové stigma. I on byl nějakou dobu považován za Gettyho nástupce. Viceprezident společnosti Getty Oil, ředitel Bank of America a Douglas Aircraft měl prý ze všech synů největší smysl pro byznys.

„Přesto byl vlastně nešťastný, protože od otce nikdy neslyšel chválu za obchodní úspěchy,“

napsal Gettyho životopisec Robert Lenzner. Ze Sutton Place do Los Angeles přicházela jen kritika a sarkastické poznámky. To nemohlo mít dobrý konec.

Jednoho dne v červnu roku 1973 po návratu z práce se George zamkl v pokoji, spolkl smrtící dávku prášků, vystřelil z brokovnice do stropu a bodl se do hrudníku grilovacím nožem. Zemřel následující den v nemocnici v Los Angeles v 48 letech.

Všimli jste si data? Bylo to jen dva roky po smrti druhé manželky Johna Paula Gettyho Jr. a měsíc před tím, než v Římě unesli Johna Paula Gettyho III. I tohle všechno možná ovlivnilo starého pána, proč během únosu vnuka reagoval, tak jak reagoval.

A ještě to není všechno...

Pátá manželka Gettyho, Teddy Getty Gastonová v pamětech popsala, jak jí v padesátých letech minulého století manžel nadával, že utrácela příliš peněz. Mimo jiné i za léčbu jejich syna Timmyho, který oslepl kvůli nádoru na mozku. Timmy zemřel ve věku 12 let v USA, kde pobýval s matkou. Getty, žijící v Anglii, se pohřbu ani nezúčastnil.

Skandál postihl i Gettyho syna Gordona, který žil dlouho v San Francisku zdánlivě ve vší počestnosti. Velký filantrop s vášní pro operu a víno musel v roce 1999 přiznat, že vedle oficiálního manželství se čtyřmi dětmi tajně udržuje v Los Angeles paralelní vztah. Ukázalo se, že další tři dcery má s jakousi Cynthií Beckovou.

Zatím poslední, kdo odešel předčasně byl Gordonův syn Andrew. 31. března 2015 herečka a modelka Lanessa DeJongeová objevila tělo svého bývalého přítele Andrewa na podlaze v koupelně v jeho luxusním domě v Hollywoodu. Noviny brzy zjistily, že nekonečné hádky páru přivedly do domu jednatřicetkrát za čtyři roky policii. Getty dokonce dostal příkaz se k DeJongeové nepřibližovat. Pitva nakonec potvrdila, že smrt způsobila kombinace drog, žaludečních vředů a srdečních potíží. Bylo mu 47 let.

Gordon Getty ztvárněný hercem
Norbertem Leo Butzem
v seriálu Trust

Mark a Balthazar - jde zlomit prokletí?

Bylo by nefér představovat Gettyho rod jen jako směsici nešťastných, penězi zkažených lidí, kterým se život totálně nevyvedl nebo si ho zkazili sami. Některým se to i povedlo, zde jsou dva příklady.

Dnes 57letý Mark Getty, jeden ze synů Johna Paula Jr., v roce 1995 spoluzaložil projekt Getty Images, který navždy změnil do té doby roztříštěný trh s fotografiemi. Vytvořili jednu z největších a nejznámějších fotobank, jejíž archiv čítá více než 80 milionů statických snímků a ilustrací a více než 50 tisíc hodin filmových záběrů.

Balthazar Getty, syn Johna Paula Gettyho III, je zas ve svých 43 letech celkem známým hercem, který zazářil v Pánovi much nebo později v seriálech Bratři a sestry, či nových Twin Peaks. I on si prošel drogovým obdobím a aférkou. Dnes však žije spokojeně s rodinou v Los Angeles. Přiznává, že je hrdý na rodinné dědictví a filantropii, kterou rod Gettyů vykonával prostřednictvím svých nadací a muzeí.



„Každý rok v červnu strávíme týden jako rodina v Evropě, sejde se nás asi 40,“ řekl nedávno Balthazar. „Jsme i velký rodinný byznys, takže hodně spolupracujeme. Mnozí moji nejlepší přátelé jsou moji bratranci. Jejich děti a moje děti jsou nejlepšími přáteli. Jsme velmi blízká rodina.“

„Velké množství peněz bývá velmi toxické,“

řekla před časem Gettyho vnučka Aileen a trefila hřebíček na hlavičku. Když se k tomu navíc přidá i komplikovaná povaha, kterou Getty senior jistě měl, bývá vše rázem ještě mnohem toxičtější. Ale to nic nemění na pravdivosti nesmrtelného rčení, že peníze prostě samy o sobě štěstí koupit nemohou.

Zaujal vás příběh rodiny Gettyů? Od 26. března máte možnost sledovat osudy jejích členů v novém seriálu Trust na HBO GO. Upoutávku najdete níže.

Text: Petr Pravda