Hlavní obsah

Velká Británie chce omezit kelímky na kávu. Lidé si možná budou nosit vlastní

Velká Británie řeší, jak omezit používání kelímků na kávu.Video: Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve Velké Británii se ročně vyhodí 2,5 miliardy kelímků, tamní vláda chce zavést opatření, kterým by se číslo snížilo.

Článek

Britští politici hledají řešení, jak omezit produkci odpadu, konkrétně používání jednorázových papírových kelímků na kávu. Výbor pro životní prostředí ve své zprávě navrhl zavést poplatek 25 pencí za každý kelímek, vláda má však k návrhu výhrady.

Místo toho přišli ministři s nápadem dobrovolných slev v kavárnách pro zákazníky, kteří si nápoj nechají připravit do vlastního hrnku. Toto opatření už v Británii zavedly některé kavárenské řetězce.

„Britská kultura vyhazování věcí má devastující dopad na naše ulice, pláže a moře. Naše zpráva doporučuje praktické řešení krize jednorázových obalů,“ uvedla předsedkyně komise Mary Creaghová s tím, že odpověď vlády ukazuje, že navzdory slibům nedochází k žádným skutečným krokům.

Dodala také, že existují důkazy o tom, že poplatky fungují na chování lidí lépe než slevy. Jako příklad uvedla případ s poplatkem za igelitové tašky v obchodech.

Papírové kelímky jsou technicky recyklovatelné, ale obsahují plastovou složku, čímž se recyklace prodražuje. Další alternativou je proto výroba kelímků, které jsou snadněji recyklovatelné nebo dokonce jedlé.

Ve Velké Británii se ročně vyhodí 2,5 miliardy kelímků. Do roku 2023 by měly být zakázány všechny kelímky, které nejsou zcela recyklovatelné.

Reklama

Doporučované