Hlavní obsah
Online

Německo zařadilo Prahu do rizikových oblastí. Přidat se může i celá EU

Foto: Profimedia.cz

Nošení roušek v MHD je povinné.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Německo kvůli nepříznivé epidemické situaci zařazuje od čtvrtka region hlavního města České republiky na seznam rizikových oblastí. Oznámil to dnes německý národní Institut Roberta Kocha, který seznam spravuje. Pro cesty z Prahy do Německa tak bude vyžadován negativní test na koronavirus ne starší než 48 hodin.

- Belgie se rozhodla zařadit na svém koronavirovém semaforu Prahu do červené kategorie. Po návratu z ní budou muset lidé v Belgii do čtrnáctidenní karantény a povinný bude i test na covid-19. Informovalo o tom na svých stránkách belgické ministerstvo zahraničí, podle něhož začne opatření platit od pátečních 16:00 SELČ. Zbytek Česka zůstane v oranžové kategorii, kde jsou karanténa a test doporučené. Europoslanec Tomáš Zdechovský napsal na twitter, že o zavedení Prahy na červený seznam uvažuje celá EU, rozhodnutí by mělo padnout večer.

- Vzhledem k prudkému nárůstu případů nákazy koronavirem budou v Anglii od pondělí 14. září zakázány společenské sešlosti s účastí více než šesti lidí. Za porušení opatření, které se netýká pracovišť a škol, bude hrozit pokuta.

- Britská firma AstraZeneca oznámila, že pozastavila finální fázi klinických testů koronavirové vakcíny, kterou vyvíjí ve spolupráci s vědci z Oxfordské univerzity, poté, co se u jednoho z účastníků projevily nevysvětlené zdravotní problémy.

- Na Novém Zélandu se opět objevují případy koronaviru, ve středu se v Aucklandu objevilo šest nakažených. Jedná se o komunitní přenos v rámci konkrétní církve. Všechny členy nyní čeká testování. Jeden z případů hlášených ve středu byl diagnostikován u řidiče autobusu.

Včerejší online reportáž najdete zde:

  • Reuters: Bilance epidemie v USA přesáhla 190 000 mrtvých

    Ve Spojených státech už počet úmrtí připisovaných nemoci covid-19 přesáhl 190 000. Napsala to dnes agentura Reuters, která shromažďuje statistiky z jednotlivých amerických států. Poslední týdny podle ní přinesly nárůst nových nákaz na americkém středozápadě, přičemž se jako nová ohniska jeví státy Iowa nebo Jižní Dakota. V amerických médiích se zároveň objevily úryvky z nové knihy novináře Boba Woodwarda, z nichž vyplývá, že americký prezident Donald Trump na začátku pandemie vědomě zlehčoval hrozbu koronaviru.

  • Venezuelské sestry se vystavují nebezpečí, pracují za mizivý plat

    Ve Venezuele prudce přibývá úmrtí zdravotníků zapříčiněných koronavirem. Podle serveru BBC na to upozornila nezisková organizace Médicos Unidos de Venezuela, která uvádí, že podle oficiálních čísel již v zemi zemřelo 143 zdravotníků, z toho devět v úterý. Plat zdravotních sester v této jihoamerické zemi, která se potýká s vážnou ekonomickou krizí, navíc úplně znehodnocuje hyperinflace, připomíná dnes agentura Reuters.

  • Francie hlásí druhý nejvyšší nárůst svých covidových případů

    Ve Francii za posledních 24 hodin přibylo 8577 nově potvrzených případů koronaviru, což je o zhruba 2000 víc než předchozí den. Podle agentury Reuters jde o druhý největší denní nárůst od propuknutí epidemie v zemi na konci zimy. Zemřelých přibylo 30, oznámily tamní úřady.

  • EK se dohodla na předběžném nákupu vakcín od šestého výrobce

    Evropská komise dokončila předběžná jednání o nákupu vyvíjených vakcín proti koronaviru již se šestým výrobcem. Exekutiva Evropské unie dnes oznámila, že je s farmaceutickým konsorciem BioNTech-Pfizer na cestě k dohodě o koupi až 300 milionů dávek očkovací látky. Brusel na základě předchozích rozhovorů počítá s nákupem více než miliardy dávek vakcíny, které budou moci využívat kromě států EU také obyvatelé chudších zemí.

    „Naše šance vyvinout a rozšířit bezpečnou a efektivní vakcínu nikdy nebyly vyšší, jak pro Evropany zde doma, tak pro zbytek světa,“ komentovala uzavřenou první fázi jednání předsedkyně EK Ursula von der Leyenová.

  • Na 60 000 lidí může mít podle britské studie „dlouhodobý covid“

    Tim Spector, profesor genetické epidemiologie londýnské univerzity King’s College, který vede studii symptomů covidu-19 založenou na mobilní aplikaci, uvedl, že zhruba 300 000 lidí hlásilo příznaky trvající více než měsíc. Menší část z nich trpěla ještě delší dobu - až 60 000 lidí uvedlo, že má symptomy déle než tři měsíce. Tito lidé přitom nedostávají péči, kterou by potřebovali, aby se zbavili přetrvávajících a vysilujících symptomů, napsal dnes zpravodajský server The Guardian.

    Některé případy měly mírný průběh, ale jiné závažným způsobem omezovaly jejich život, včetně dechové nedostatečnosti či únavy. Část nemocných musela začít používat kolečkové křeslo. Jiní uvedli, že je snaha o běžné každodenní úkony, jako je nákup nebo dokonce stoupání do schodů, na několik dní upoutala na lůžko.

  • Hranice se nezavřou, hrozí ale pokuty, říká český velvyslanec v Německu

    Německo kvůli nepříznivé epidemické situaci zařazuje od čtvrtka Prahu na seznam rizikových oblastí. Pro cesty na německé území tak Pražané budou potřebovat negativní test nebo musí počítat s nástupem do karantény. Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka pro Seznam Zprávy uvedl, že plošné kontroly turistů se v zemi neplánují, Češi ovšem mohou narazit na namátkovou kontrolu na hranicích. Výše pokut, které za porušení opatření hrozí, zatím nebyla udána.

    „Je to velký apel na zodpovědnost samotných občanů, zejména rezidentů Prahy, aby skutečně brali německá varování vážně a aby do Německa bez platného testu nejezdili,“ informoval Kafka. Pokud by snad Pražané německé nařízení nerespektovali, je prý vyhlídka na to, že by jim mohl tamní český konzulát efektivně pomoci, malá.

  • Německo zařadilo Prahu mezi rizikové oblasti

    Německo kvůli nepříznivé epidemické situaci zařazuje od čtvrtka region hlavního města České republiky na seznam rizikových oblastí. Oznámil to dnes německý národní Institut Roberta Kocha, který seznam spravuje. Na rizikovém označení Prahy se dohodly německá ministerstva zahraničí, zdravotnictví a vnitra. Německé rozhodnutí neznamená uzavření hranic, pro cesty z Prahy do Německa ale bude vyžadován negativní test na koronavirus ne starší než 48 hodin. Kdo ho mít nebude, musí podle stávajících pravidel nastoupit do karantény a nechat se otestovat v Německu.

  • Premiér Johnson ohlásil „pravidlo šesti“, sešlosti budou menší

    V Anglii se bude moci scházet nanejvýš šest osob. Toto jediné „pravidlo šesti“ od pondělí nahradí stávající zákazy sešlostí více než 30 lidí a také pravidlo, že se mohou scházet členové nejvýš dvou domácností. Řekl to dnes britský premiér Boris Johnson k novým vládním opatřením proti šíření koronaviru. Lidé podle předsedy vlády musí co nejvíce omezit kontakt s ostatními.

    Johnson na tiskové konferenci přenášené televizí řekl, že „pravidlo šesti“ je snadnější k pochopení než předchozí pravidla. „Přál bych si, abychom nemuseli tento krok podnikat, ale jako váš premiér musím učinit, co je nezbytné pro zastavení šíření viru a pro záchranu životů,“ řekl Johnson.

  • „Pánská jízda“ Britů v Praze skončila několika nákazami

    V anglickém regionu Staffordshire se objevil shluk koronavirových nákaz, které místní úřady spojují s výletem skupiny mužů do Prahy. Na nedávné „pánské jízdě“ se údajně virem SARS-CoV-2 nakazilo nejméně pět účastníků akce, za zdroj infekce byl nicméně označen další z členů skupiny. O případu dnes informoval web Stoke Sentinel.

  • Německo i během léta trvalo na rouškách a diskotéky neotevřelo

    Zatímco Česká republika, která se nyní potýká s prudkým nárůstem počtu infikovaných koronavirem, během léta přísná karanténní opatření výrazně uvolnila, Německo řadu omezení ponechalo a v rušení těch stávajících postupovalo jen pozvolně. Až do konce roku jsou stále zapovězeny veškeré velké akce, což se dotklo i bavorského pivního svátku Oktoberfestu.

    Velké slovo, jak proti pandemii nemoci covid-19 postupovat, mají jednotlivé německé spolkové země, zatímco spolková vláda se snaží vystupovat jako koordinátor.

  • Portugalsko hlásí nejvyšší přírůstek od dubna

    Portugalsko za posledních 24 hodin eviduje 646 nově nakažených, jde o nejvyšší přírůstek od 20. dubna, informuje list The Guardian. Tamní ministryně zdravotnictví na tiskové konferenci uvedla, že k šíření nákazy dochází převážně v domácnostech.

    Portugalsko plánuje v polovině září oznámit přísnější koronavirová opatření, zejména kvůli studentům vracejícím se do škol. Podrobnější informace o budoucích omezeních ovšem vláda dosud neuvedla.

  • Střední Evropa sleduje vývoj v Česku

    Středoevropská média přinesla ve středu podobné titulky: V Česku padl další rekord. Covidová exploze v ČR… Česko má za den stejně případů jako osmkrát větší Německo. Středoevropský deník přináší srovnání vývoje u našich sousedů.

  • Indonéská Jakarta znovu zavede rozsáhlá karanténní opatření

    Indonéské hlavní město Jakarta znovu zavede rozsáhlá karanténní opatření s ohledem na to, jak stoupá počet nakažených covidem-19 a plní se nemocnice. Oznámil to dnes guvernér Jakarty Anies Baswedan. Opatření budou podle něj zavedena „co nejdříve“, informovala agentura Reuters.

    Na virtuální tiskové konferenci Baswedan uvedl, že lůžka na jednotkách intenzivní péče budou při nynějším tempu plná už 15. září, i když se jejich kapacita zvýší o 20 procent.

  • ČR, SR a Rakousko podle premiérů nechystají omezit cestování

    Česko, Rakousko a Slovensko neplánují kvůli koronavirové krizi vzájemně omezit cestování. Vyplynulo to z dnešního prohlášení premiéra Andreje Babiše po jeho dnešní schůzce s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem a slovenským kolegou Igorem Matovičem ve Vídni.

  • Nizozemsko má nejvyšší přírůstek nakažených od 17. dubna

    V Nizozemsku se za posledních 24 hodin potvrdilo 1140 případů nákazy koronavirem. To je nejvíce od 17. dubna, informoval dnes nizozemský institut veřejného zdraví RIVM. Počet nakažených v zemi po potlačení viru od konce července opět stoupá.

  • Německo naposledy prodloužilo plošné varování pro zahraničí

    Německo naposledy do konce září prodloužilo plošné varování před cestami do zemí mimo Evropskou unii, Británii a neunijní státy schengenského prostoru. Od října bude epidemickou situaci v jednotlivých státech vyhodnocovat zvlášť. Dnes se na tom shodl kabinet kancléřky Angely Merkelové, oznámilo německé ministerstvo zahraničí. Opatření původně Berlín vyhlásil pro celý svět v březnu, tedy na začátku pandemie nemoci covid-19, potupně ho ale pro EU a přidružené státy zmírnil.

  • O pozastavení britské vakcíny: Spekulovat o její nepoužitelnosti je předčasné

    Britský Guardian oslovil odborníky, aby se vyjádřili k oznámení společnosti AstraZeneca o pozastavení testů slibně vypadající vakcíny proti koronaviru. Jeden z účastníků testování totiž projevil nežádoucí účinky. Názor poskytl například profesor farmakoepidemiologie Stephen Evans z London School of Hygiene & Tropical Medicine. „Nevíme, k jaké události došlo, ale vzhledem k tomu, že ve Velké Británii byly do studií zahrnuty osoby starší 70 let, je možné vše. I u mladého člověka se velmi příležitostně může vyskytnout to, co lze očekávat u staršího, například mozková mrtvice.

    Tento incident ukazuje, že oxfordská studie a jakékoli další studie prováděné ve Velké Británii jsou velmi pečlivě sledovány a jsou přijímána preventivní opatření k ochraně účastníků studie i těch, kteří by v budoucnu mohli vakcínu dostat. Je předčasné spekulovat o tom, zda vakcína způsobila nepříznivou událost, a i když se nakonec dospěje k závěru, že je možné, že příčinou byla vakcína, mohou se na ní podílet i další faktory a nemusí to nutně znamenat, že vakcína nemůže být použita za žádných okolností.“

  • Britská banka Lloyds zruší 865 pracovních míst, vytvoří nová

    Britský finanční ústav Lloyds Banking Group se chystá propustit 865 zaměstnanců, nové pozice ale vzniknou. Finanční dům obnovuje opatření ke snižování nákladů v době, kdy kvůli pandemii nemoci covid-19 v tomto odvětví klesají zisky, uvedla dnes agentura Reuters. Lloyds je na britském trhu největší domácí bankou.

    Lloyds na začátku pandemie do října přerušila plány na propouštění a restrukturalizaci. Současně však banka hodlá vytvořit 226 nových pozic. Na konci loňského roku měla 65 000 zaměstnanců.

  • Německo se chystá zařadit Prahu mezi rizikové oblasti, uvedl diplomatický zdroj

    Je třeba počítat s tím, že dnes večer Prahu Německo s největší pravděpodobností zařadí mezi rizikové oblasti, a to s platností od zítřka. Pro Seznam Zprávy poskytl tuto informaci diplomatický zdroj. Hranice by se zavírat neměly a mimopražské pendlery opatření nijak nepostihne. Pro služební cesty z Prahy do Německa bude zapotřebí maximálně 48 hodin starý test. Německá strana věří, že pražská čísla brzy umožní, aby bylo město brzy vedeno jako bezrizikové, dodal zdroj s tím, že oficiálně informaci Německo potvrdí večer.

Reklama

Hlavní zprávy