Hlavní obsah

Velká část sportovců v Riu se vyhnula testování na doping

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

WADA přiznala, že jejím dopingovým kontrolám v Riu uniklo hodně sportovců.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Řadu sportovců „nešlo nalézt”, uvedla světová antidopingová agentura.

Článek

Světová antidopingová agentura (WADA) zveřejnila dva měsíce po skončení letní olympiády zprávu, ve které kritizuje spolupráci pořadatelů při testování sportovců v Rio de Janeiru.

WADA to uvedla, když zveřejnila Zprávu nezávislých pozorovatelů, kteří sledovali, jak při olympiádě funguje antidopingový program.

Podle světové antidopingové agentury se během her podařilo udělat o téměř 500 dopingových testů méně, než měli komisaři v plánu.

WADA také píše, že v některých dnech nebylo možné dokončit až polovinu testů, protože od pořadatelů neměli komisaři dost informací o tom, kde se sportovci pohybují, a tak se je nepodařilo v olympijské vesnici vyhledat.

Na účastníky olympijského turnaje v kopané, píše antidopingová agentura, se v rámci předzápasových dopingových testů nedostalo vůbec.

Zklamání antidopingové agentury z práce v Riu je podle zprávy o to větší, že komisařům se nepodařilo vyhledat zejména sportovce z těch odvětví, která jsou z hlediska dopingu nejvíce riziková.

V dokumentu se totiž uvádí, že z 11 470 sportovců v Riu nemají více než čtyři tisíce žádný záznam o testování v roce 2016. Téměř dva tisíce z nich jsou právě sportovci tzv. rizikových sportů.

„Tato situace narušuje respekt a důvěru mezi sportovci v antidopingový program a poskytuje příležitost pro sportovce, kteří budou chtít s antidopingovými kontrolami manipulovat," uvedla WADA.

Reklama

Doporučované