Hlavní obsah

FIRO-tour v potížích. Soud jí povolil ochranu před věřiteli, o klienty se postará

Foto: Profimedia.cz

FIRO-tour je velká cestovní kancelář a první, která využila možnosti insolvenčního zákona požádat o ochranu před věřiteli.

Reklama

Pátá největší cestovní kancelář v Česku oznámila soudu, že jedná s bankami. Spoléhá na to, že situace kolem pandemie se uklidní.

Článek

Městský soud v Praze vyhlásil v pátek mimořádné moratorium na splácení dluhů cestovní kanceláře FIRO-tour. Vyhověl tak její žádosti z téhož dne.

Moratorium – tedy období, v němž nemohou věřitelé po dlužníkovi žádat splácení jeho dluhů – potrvá podle zákona tři měsíce, které tak pátá největší tuzemská kancelář dostala, aby se pokusila vyhnout pádu do konkurzu či jinému řešení insolvence.

U FIRO-tour jde o tentýž krok, o který tento týden požádaly aerolinky Smartwings. Obě firmy, Smartwings i FIRO-tour, jsou zástupci oborů, na kterých dopady koronavirové krize nechaly nejhlubší rány.

FIRO-tour má nyní v zahraničí kolem tisícovky klientů. „Jich se situace nijak nedotkne, v plánovaném termínu je dopravíme domů,“ uvedla mluvčí firmy Lucie Frnochová. V příštích týdnech však očekává, že některé zájezdy FIRO-tour zruší: nejen kvůli ekonomické rentabilitě, ale i kvůli opatřením proti koronaviru v zemích, kam klienty vozí.

FIRO-tour připravila situace kolem covid-19 prakticky o všechny tržby. Společnost v žádosti k soudu uvádí, že v porovnání s loňským rokem klesly její prodeje na desetinu. Po rozvolnění epidemiologických opatření počátkem léta to sice vypadalo, že se cestovní ruch může vzpamatovat, ale nová vlna koronaviru dostala obor zpátky do jara.

„Jednáme intenzivně s úvěrujícími bankami,“ uvedla FIRO-tour. Dosud garantuje, že vůči svým klientům bude postupovat podle smluv, které s nimi uzavřela. Cestovní kancelář doufá, že se situace kolem pandemie zlepší a opět se otevřou destinace, do kterých vozí turisty.

Moratorium je jedním z opatření, která vláda dala do insolvenčního zákona kvůli pandemii covid-19. Má poskytnout zadluženým firmám, které ke dnu stahují opatření kvůli viru nebo propad tržeb ze stejného důvodu, víc času. Po třech měsících ho soud může prodloužit o další tři měsíce. FIRO-tour tedy má teoreticky možnost dostat půl roku na to, aby se finančně dostala z nejhoršího. „Předpokládáme, že nám budou stačit soudem poskytnuté tři měsíce,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí cestovní kanceláře Lucie Frnochová.

Reklama

Doporučované