Hlavní obsah

Velká koalice je potvrzena podpisem, v Berlíně se sešli zástupci CDU/CSU a SPD

CDU/CSU a SPD šest měsíců po parlamentních volbách podepsaly koaliční smlouvu.Video: Reuters

 

Reklama

Zástupci konzervativní unie CDU/CSU a sociálních demokratů (SPD) v Berlíně podepsali koaliční smlouvu. Strany se na spolupráci dohodly šest měsíců po parlamentních volbách. Velká koalice bude Německu vládnout potřetí za poslední čtyři volební období. Počtvrté za sebou pak bude do čela vlády zvolená Angela Merkelová.

Článek

Šest měsíců po německých parlamentních volbách podepsali zástupci konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD) koaliční smlouvu. Podpis pod smlouvu v Berlíně připojili Angela Merkelová za CDU, Horst Seehofer za CSU a Olaf Scholz za SPD. Napodobili je také generální tajemníci stran a předsedové jejich poslaneckých frakcí.

Angela Merkelová pak bude ve středu Spolkovým sněmem zvolena počtvrté v řadě do čela německé vlády. Ve stejný den složí přísahu také ministři. Koaliční partneři dojednali podobu smlouvy 7. února a Německo společně povedou už potřetí za poslední čtyři volební období.

Sociální demokraté původně o další pokračování velké koalice zájem neměli, nakonec se pro ni ale rozhodli ve vnitrostranickém referendu. Předsedkyně CDU Angela Merkelová po volbách, ve kterých oba koaliční partneři výrazně oslabili, původně usilovala o vznik dosud nevyzkoušené koalice se svobodnými demokraty (FDP) a Zelenými. V listopadu ale jednání zkrachovala a konzervativní unie se tak znovu obrátila na SPD.

Reklama

Doporučované