Hlavní obsah

Velká pardubická oslavuje jedinou vítězku v dějinách. Triumf brali Češi jako pokoření Hitlera

Vítězství Laty Brandisové bylo motivací pro další ženy. Viděly, že se dá vyhrát, říká Martin Korba.

 

Reklama

Ve Velké pardubické startovaly v historii i ženy. Letos je to osmdesát let od doby, kdy ji jedna z nich, zatím jako jediná, vyhrála.

Článek

Oslavou žen-sportovkyň je nedělní Velká pardubická. Uběhlo totiž osmdesát let od doby, kdy v náročném dostihu dokázala jako dosud jediná v historii triumfovat právě žena. Lata Brandisová, rodačka z Úmonína u Kutné Hory, v roce 1937 ujela svým soupeřům o sedm koňských délek.

„Vítězství Laty Brandisové bylo motivací pro další ženy. Viděly, že se závod dá zvládnout a dokonce i vyhrát,” říká Martin Korba, výkonný ředitel Dostihového spolku Pardubice a Velké pardubické.

Dostih byl podle něj tehdy trochu jiný, jezdilo se i za tribunami. „Co naopak zůstalo, je umístění Taxisu. A také start je od prvopočátku na stejném místě. Turf byl ovšem tenkrát mnohem nebezpečnější, než je dnes, a Lata Brandisová si zaslouží velký obdiv za to, co dokázala,” upozorňuje Korba.

Přerušit řadu německých vítězství

Její vítězství mělo navíc ve své době také jistý politický rozměr. Krátce před závodem zemřel Tomáš Garrigue Masaryk, země byla zmítána spory mezi Čechy a částí Němců obdivujících Hitlera. Češi toužili po tom, aby sled německých vítězství přetrhl úspěch českého koně.

Favoritem byl německý bělouš Herold. Padl ovšem na Taxisově příkopu. Cílem tak první projela česká jezdkyně. V sedle české klisny. A v červenobíle pruhovaném dresu českého majitele. Čtyřicetitisícové publikum se ještě dlouho po finále dostihu odmítalo rozejít. Oslavy se nakonec přenesly až do ulic města - desetitisícový průvod se vydal na triumfální pochod ze závodiště až na Masarykovo náměstí.

Latu Brandisovou si v neděli na závodišti připomenou hned několikrát. Jezdkyně v jejím dresu povede při zahajovacím ceremoniálu slavnostní průvod a zavede koně na start. Na závodišti se má setkat pětice bývalých jezdkyň, přijet má i Charlotte Brew z Velké Británie. Svorně pak pokřtí knihu Miloslava Nehyby Dostih s Taxisovým příkopem, publikaci, jež se zabývá dějinami akce.

Letos bez žen

Na startovní čáře však v neděli žádná žena nebude. „Letos je to bez dámské účasti,” potvrzuje šéf závodu Martin Korba.

Pochopení pro neúčast žen má fenomén Velké pardubické a její osminásobný vítěz, žokej a trenér Josef Váňa. Míní, že příběh Laty Brandisové byl výjimečný a dostihový sport je i dnes záležitostí spíše mužskou.

„Překážkový sport je pro ženy velmi tvrdá disciplína. Jel jsem Pardubickou po boku s několika ženami a vedly si často skvěle, přesto si myslím, že je to sport vhodnější pro muže. Je to zkrátka otázka síly, ženy navíc častěji než muži padají,” shrnuje Váňa svoje zkušenosti.

Jeho slova symbolicky rámují i poválečný osud Laty Brandisové. V roce 1949 při pardubickém Kinského memoriálu upadla na Hadím příkopu. Ze změti kopyt a padajících koní si odnesla proraženou lebeční kost, několik zlomených žeber i klíční kost. Zlomenou měla i levou nohu a pádem si poškodila i páteř. Týden byla v bezvědomí.  Do konce života pak chodila s hůlkou.

Reklama

Související témata:

Doporučované