Hlavní obsah

Velká pardubická se ještě „nezahojila“. Regionu vynese desítky milionů

Foto: Profimedia.cz

Velká pardubická znamená pro region příliv peněz. Fotografie z roku 2019.

Reklama

131. Velká pardubická se běží v tradičním termínu, druhou říjnovou neděli, tedy 10. října 2021. Přímo na pardubickém závodišti se jí zúčastní třicet tisíc diváků.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Velká pardubická je dostihovým svátkem, který do města láká tisíce návštěvníků. Průzkum centrály cestovního ruchu už před covidem ukázal, že do Pardubic přivádí turisty. A že se chtějí vracet.

„Opakovanou návštěvu Velké pardubické deklarovalo 70 procent dotázaných. Čtvrtina cizinců přijíždí do České republiky jen jednou za rok, právě na tyto dostihy. A necelá pětina námi oslovených lidí ze zahraničí byla v Česku díky tomu poprvé,“ vypočítává Jan Herget, ředitel agentury CzechTourism, s tím, že finanční efekt události jde do desítek milionů korun.

Velká pardubická je naše rodinné zlato, na které musíme myslet a nesmíme nechat padnout.
Eva Malinová, ředitelka Hospodářské komory Pardubického kraje

„Velká pardubická je naše rodinné zlato, na které musíme myslet a nesmíme jej nechat padnout. Byly v minulosti nějaké trable se sponzory a bylo by špatné, kdyby tato tradice zanikla. Je to nejstarší dostih na evropském kontinentu,“ je přesvědčená Eva Malinová, ředitelka Hospodářské komory Pardubického kraje.

„Je to velký trhák v cestovním ruchu. Pardubické firmy, které se na události roku prezentují, tam mají své lóže, mohou se pochlubit, potká se tam spousta lidí, kteří se během roku jinak nemají šanci potkat, to je také fajn,“ doplňuje ředitelka regionální komory.

Dotace se nevrátila na původní částku

Události posledního roku slavný dostih poznamenaly. Nejen potíže se sponzory a odliv některých partnerů, ale především výpadek ze vstupného v době covidu. Loňská Velká pardubická se běžela bez diváků.

Táhneme si s sebou výpadky z minulosti.
Kateřina Anna Nohavová, PR manažerka Dostihového spolku

„Museli jsme kvůli tomu snížit dotaci Velké pardubické, v minulosti to bylo pět milionů, loni už jen tři. Letos se nám to bohužel ještě nepodařilo vrátit, stále to jsou jen tři miliony. Táhneme si s sebou výpadky z minulosti,“ říká pro SZ Byznys mluvčí Dostihového spolku Kateřina Anna Nohavová.

Velká pardubická je podle ní největší akcí s největším výnosem ze vstupného, partneři o ni mají největší zájem. Na druhou stranu jsou s tím spojené i největší výdaje v řádech milionů korun. „Nejvíc stojí zajištění lóží, pronájem parkovacích ploch, za ty samozřejmě platíme. Úprava dráhy je samozřejmě celoroční záležitostí, ale před tímto slavným dostihem přirozeně ještě důkladnější,“ upřesňuje PR manažerka Dostihového spolku.

Na památky… a pak na koně

Měsíc říjen je už řadu let pro město významným souběhem dvou sportovních událostí. „V tu dobu se v Pardubicích koná plochodrážní motocyklový závod Zlatá přilba, který je vždy druhou říjnovou neděli tradičně následován překážkovými dostihy, Velkou pardubickou steeplechase. Tu v roce 2019 navštívilo přes 30 tisíc diváků,“ říká Miloslava Christová, ředitelka Turistického informačního centra Pardubice.

„Z hlediska prodeje suvenýrů se nám v měsíci říjnu zvednou tržby zpravidla o 50 procent. Spravujeme také místní dominantu, Zelenou bránu, kde se během měsíce října dá srovnat návštěvnost s letními měsíci, přestože je v tuto dobu brána již v tak zvaném podzimním provozu a je otevřená pouze od pátku do neděle,“ upřesňuje pro SZ Byznys.

Historie Velké pardubické

  • Poprvé odstartovala 5. listopadu 1874, kdy se na trať vydalo prvních 14 závodníků.
  • Do listiny vítězů se tehdy jako historicky první vítěz zapsal hřebec Fantom, v jehož sedle byl anglický žokej George Sayers.
  • Od roku 1874 se konala každoročně, s výjimkou válečných let či roků, kdy dostihům nepřálo počasí či politická situace – proto se letos koná „teprve“ 127. ročník.
  • Jediným koněm, kterému se podařilo zvítězit čtyřikrát, je legendární Železník. V letech 1987, 1988, 1989 a 1991. V sedle měl vždy Josefa Váňu staršího, který drží hned několik rekordů.
  • Jedinou ženou, která doposud ve Velké pardubické zvítězila, je Lata Brandisová. Povedlo se jí to v roce 1937 s klisnou Normou.

O čtvrtinu vyšší návštěvnost hlásí i další památky. „Víkend spojený s Velkou pardubickou přivádí do Východočeského muzea na pardubický zámek návštěvníky z celé republiky i ze zahraničí. Když se navíc přidá teplé a slunečné počasí, přijdou si renesanční perlu v centru Pardubic prohlédnout stovky milovníků koní. Spolu se závodem Zlatá přilba to jsou nejnavštěvovanější podzimní víkendy na zámku,“ uvádí Kateřina Procházková Skůpová z Východočeského muzea v Pardubicích.

Hotely hlásí obsazenost

Město je během dostihového víkendu plné návštěvníků. Ubytovací kapacity jsou plně obsazené. Stejně tak restaurace a kavárny, zejména ty v centru, kde se zároveň konají Podzimní městské slavnosti. Ty jsou tradiční součástí dostihového svátku.

„Máme plno. Jezdí k nám na dostihy pořád stejní lidé. Češi i cizinci, většinou Němci a Angličané. Většinou když odjíždějí, zamlouvají si už na příští rok,“ říká pro SZ Byznys Hana Bartáková, vedoucí malého rodinného hotelu STO.

„Máme italskou restauraci a Itala vždy touto dobou přemluvíme, aby vařil třeba vepřové koleno a přizpůsobil menu těmto víkendovým návštěvníkům,“ dodává s úsměvem.

Zajímavosti Velké pardubické

  • Legendární dostih se vyvinul z parforsních honů, oblíbené zábavy šlechty v 19. století.
  • Během historie se dostihová dráha mírně měnila. Dnes je na ní vybudováno pět desítek překážek, z nichž nejznámější je Velký Taxisův příkop. Skáče se jen jednou do roka při Velké pardubické a koně při něm musí skočit až osm metrů do dálky.
  • Unikátní a obtížné jsou ale i další skoky – Irská lavice, Francouzský či Velký anglický skok, Hadí příkop, Zahrádky a řada dalších.
  • Zdroj: Kudy z nudy

Obsazeni jsou i v nedalekém větším hotelu čítajícím 48 pokojů pár desítek metrů od historického centra města.

„Letos jsme zase plní. Naposledy jsme takto plno měli před pěti lety, od té doby vždy tak půl hotelu a jen ze soboty na neděli. Myslím, že se po covidu lidé zase těší,“ říká recepční Michaela Fránová.

„Ceny na dostihový víkend tradičně zvyšujeme o pět set korun na pokoj. Někteří zůstávají i na dvě noci. Víc jsou tu Češi, co se Rusů týče, oproti dřívějšku mají u nás zamluvený jen jeden pokoj,“ dodává recepční hotelu, jehož součástí jsou kavárna a pivnice.

Reklama

Doporučované