Hlavní obsah

Velká pardubická v ohrožení, hokej se rozhodne, zda hrát bez diváků

Foto: Profimedia.cz

Bez diváků by se ještě Velká pardubická uskutečnit mohla. Ale 130 lidí, limit nastavený Ministerstvem zdravotnictví, na její realizaci nestačí.

Reklama

Vláda potvrdila zostřená opatření proti šíření covidu-19. Fotbal bude hrát dál i bez diváků, hokejové kluby se neshodnou na tom, zda se jim to vyplatí. Uspořádání letošního ročníku Velké pardubické je ve značném ohrožení.

Článek

Odpolední tisková konference po jednání vlády potvrdila, co ministr zdravotnictví Roman Prymula načrtnul už v úterý ve vysílání České televize a dnes dopoledne ve Sněmovně.

V rámci nouzového stavu, který se v pondělí 5. října rozeběhne na jeden měsíc, budou po dobu prvních 14 dní, tedy do neděle 18. října, platit omezení pro pobyt osob na jednom místě. Uvnitř jich nesmí být víc než 10, venku víc než 20 pohromadě.

Díky četným výjimkám se i nadále budou moci konat sportovní akce organizované sportovními svazy. „Ovšem bez diváků,“ zdůraznil Roman Prymula.

Připomeňme, že až do nedělní půlnoci 4. října platí, že diváci na sport mohou přijít. Na venkovní stadiony, tedy například na duely fotbalové ligy, může ještě teď o víkendu dorazit až 2000 osob. Dovnitř do budovy, tedy například na hokejovou extraligu, až 1000 osob.

Od pondělí už ale musí být hlediště prázdná. A na sportovišti se smí vyskytovat nejvýše 130 osob potřebných k tomu, aby se utkání profesionální soutěže mohlo uskutečnit.

Velký Taxis letos osiří?

Opatření jsou tak trochu šitá na míru fotbalu či hokeji, aby své profesionální soutěže nemusely přerušovat. Tak trochu „mimo šachovnici“ se ale dostává například 130. ročník Velké pardubické steeplechase.

Tradiční dostihové odpoledne je letos naplánováno na 11. října, měly by se ho tedy týkat všechny zpřísněné podmínky. „Za pomoci sponzorů, města a dalších subjektů už jsme řešili, jak zvládnout situaci s omezeným nebo nulovým počtem diváků,“ říká Kateřina Anna Nohavová, mluvčí závodu. „Ale pokud by pro nás mělo platit to omezení pro 130 osob na sportovišti, tak se do toho prostě nemůžeme dostat. To máte nejen žokeje, ale i spoustu ošetřovatelů, zdravotníků, spoustu lidí, co jsou u závodů potřeba, nemluvě o televizních pracovnících. A když se to nasčítá, jsme na několika stovkách.“

Dostihový spolek, který akci pořádá, se ještě nevzdává a bude se snažit vyjednat s Ministerstvem zdravotnictví nějaký speciální režim. „Ale ani snížení počtu závodů v jednom dostihovém odpoledni by nám ten problém nevyřešilo. Odklad dostihu na jiný termín je sice teoretická možnost, ale v praxi si to také moc představit nedovedu,“ říká mluvčí.

Každoroční návaznost jednotlivých ročníků Velké pardubické dosud přerušily jen obě světové války a také rok 1968, kdy se ročník neuskutečnil kvůli politické situaci v zemi po vpádu vojsk Varšavské smlouvy.

Prymula se trefil do reprezentační přestávky

Co se týče fotbalové Fortuna ligy, má relativní výhodu v tom, že do zostřené čtrnáctidenní zóny 5.–18. října spadá jediné ligové kolo, v mezidobí je totiž reprezentační přestávka, kdy národní tým vyjíždí na „túru“ na Kypr, do Izraele a do Skotska. Po návratu se o víkendu 17. a 18. října má hrát 7. ligové kolo včetně šlágru Plzeň–Sparta.

„Jsme si vědomi mimořádnosti a závažnosti aktuální situace, všichni sledujeme čísla pozitivně testovaných osob v posledních týdnech. Současně však stále nerozumím rozdílu mezi účastí omezeného počtu diváků na fotbalovém stadionu v otevřeném prostředí a sledováním divadelního představení v uzavřených budovách,“ vyjádřil se Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

„Stejně jako dosud i nadále jsme připraveni na konstruktivní debatu na půdě Národní sportovní agentury i Ministerstva zdravotnictví. Zároveň bych velmi ocenil zpřístupnění dat, která dokládají zvýšené riziko nákazy na fotbalovém stadionu například ve srovnání s účastí na divadelním představení, abychom měli případně možnost zavést další preventivní opatření a umožnili našim fanouškům alespoň omezenou možnost návštěvy fotbalových utkání,“ řekl Svoboda.

Naráží tak na skutečnost, že na činohru či balet do divadla diváci i nadále smí. Zakázány byly muzikály, opery a jiné zpěvohry, při kterých podle epidemiologů hrozí zvýšené riziko šíření nákazy.

Ve fotbale jsou povolené i všechny další soutěžní zápasy organizované Fotbalovou asociací ČR. Ovšem bez diváků. A normálně se dvěma jedenáctkami proti sobě, náhradníky či rozhodčími.

Jiná je situace, „když si jdou chlapi zahrát fotbal po práci,“ vyjasnil Roman Prymula. V takovýchto utkáních, která nejsou začleněna do oficiálních soutěží řízených nějakou asociací, se smí utkat nejvýše 20 lidí, tedy po 10 na každé straně, jedenadvacátý už by porušoval předpisy.

Hokej řeší dilema: Vyplatí se hrát?

Ačkoli smlouva, kterou fotbalová Fortuna liga za 150 milionů ročně zobchodovala svá vysílací práva, nepatří mezi ty nejlepší na kontinentu, pořád je její výtěžnost vyšší než televizní kontrakt, kterým disponuje česká hokejová extraliga.

I z toho důvodu jsou hokejové kluby mnohem více závislé na penězích, které vyberou na vstupném. Kvůli neustálým omezením je ale tento zdroj velmi omezen. Už při aktuálním nastavení na 1000 osob na stadionu navrhovala například HC Škoda Plzeň soutěž přerušit. Teď, když budou muset být haly na 14 dní úplně prázdné, se debata mezi kluby ještě zintenzivní.

Tak třeba Třinec chce hrát dál. Vyplývá to ze slov mluvčí klubu Dity Ondrejkové. „O tom, jestli se bude, nebo nebude hrát, rozhoduje Asociace profesionálních klubů ledního hokeje a ta se vždy na něčem musí shodnout celkově. Oceláři dlouhodobě preferují, aby se hrálo i za cenu toho, že to bude nějakou dobu bez diváků. Z našeho pohledu vznikají větší ekonomická rizika při přerušení soutěže.“

Ondrejková to upřesňuje: „V případě, že se extraliga přeruší a nebude se hrát, kluby přicházejí o svůj hlavní produkt, a nemají tak partnerům co nabídnout. Nejde jen o sponzory, ale rovněž o televize, které poté mohou chtít kompenzaci za to, že nehrajeme, protože jsme si to sami rozhodli. Proto dlouhodobě preferujeme hrát.“

Situaci pozorně monitoruje ředitel extraligy Josef Řezníček: „Ohledně nových vládních omezení komunikujeme se všemi extraligovými kluby, tak abychom zjistili jejich názor. V každém případě vyčkáme na písemné vyhotovení vládního usnesení, ze kterého budeme vycházet. Určitě se kluby mezi sebou spojí a budeme tu situaci, která by měla nastat od pondělka, komunikovat a řešit.“

Řezníček samozřejmě registruje, že názorově se kluby zatím různí. „Mnozí chtějí hrát dál, ale samozřejmě jsou tu i názory toho rázu, že už při té povolené tisícovce diváků to bylo nouzové a ztrátové řešení. V dalších případech se ta ztráta může prohlubovat, takže teď nedokážu říct žádný přesný poměr názorů mezi kluby.“

Blíží se chvíle rozhodnutí. „Rozhodnutí je otázka následujících dní, do neděle máme čas, extraliga je tak naplánovaná, některé zápasy se už kvůli covidu-19 přesouvaly, takže to se odehraje a budeme komunikovat, co dál. Na příští čtvrtek je svolaná mimořádná valná hromada APK tak, jak bylo avizováno před první vlnou omezení, takže i s tím se dá nějakým způsobem počítat,“ zdůrazňuje Řezníček klíčové jednání Asociace profesionálních klubů.

Rozdílná stanoviska v rozdílných patrech hokejové pyramidy vnímá Tomáš Král, předseda Českého svazu ledního hokeje. „Na omezení se připravujeme. Pokud jde o profesionální soutěže, tak s extraligou jsme byli domluvení, že budeme jednat podle vývoje situace. Já osobně bych byl radši, kdyby se soutěž nepřerušila a hrálo se dál. Jenže nejsem ten, kdo to platí. Vidíme, jak to klubům znepříjemňuje život. Jeden den se odehrají tři zápasy, jindy zase čtyři. Pokud by to ale týmy ještě zvládaly, bylo by lepší, kdyby se hrálo. I z toho důvodu, že by se mohly vysílat televizní přenosy a lidé by mohli koukat na hokej.“

Ve druhé nejvyšší soutěži, nazývané první liga, takové pnutí necítí. „Pro první ligu by naopak omezení neměla být takový problém, měla by to zvládnout a dál se hrát. Příjem ze vstupného pro kluby z Chance Ligy není tak zásadní položka, mají partnery a sponzory. Například pro kluby druhé ligy už ale zase omezení povoleného počtu přítomných osob problém je. Kluby si totiž častokrát výběrem vstupného na náklady pořádaných zápasů vydělají. Podmínky jsou tedy tak rozdílné, že se o tom budeme muset pobavit.“

Král by rád udržel všechny hokejisty na ledě. „Prohlášení povolující účast 130 osob hovoří o soutěžích pořádaných svazy, tudíž my bychom v podstatě dál mohli hrát všechny ligy. Chtěl bych, aby se hrálo všechno, co bude možné. Chtěli bychom vést diskusi s jednotlivými soutěžemi, nedělat žádné nařízení plošně.“

Reklama

Doporučované