Hlavní obsah

Velká pře o státní nemocnice. Ministr hájí zákon, v němž kritici vidí jejich konec

Sněmovna a zákon o univerzitních nemocnicích.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Poslanci řeší jeden z nejspornějších zdravotnických zákonů poslední doby. Politici poslali do druhého čtení zákon, který by umožnil fakultním nemocnicím snáze prodávat majetek.

Článek

Sněmovna dostala poprvé na stůl zákon, který navenek přejmenuje nynější fakultní nemocnice na univerzitní, ale uvnitř skrývá důležitou změnu.

Umožňuje totiž například nemocnicím, aby mohly snáz prodávat movitý a nemovitý majetek, a tím dostaly možnost rychleji získat peníze na investice.

Ministr Ludvík to považuje za dobré, kritici se obávají, že nemocnice budou časem rozprodány.

Zákon o univerzitních nemocnicích je ve Sněmovně.Video: Pavlína Kosová

Další problém, v němž poslanci vidí možnost, jak se ze státem řízených nemocnic stanou privátní ústavy, je způsob oddlužení.

„Problém v těch dluzích je zakopaný v tom, že i když nemocnice dostanou úvěr od státu, stejně ho nebudou moct splatit. Dostanou se do dluhové pasti. A potom se může stát, že ty nemocnice budou prodány a zprivatizovány,“ říká zdravotnický expert hnutí ANO Rostislav Vyzula.

Ministr Ludvík s ním opět nesouhlasí.

„Ty nemocnice nejsou vyváděny ze státu. Mají jen změnu právní formy a způsobu hospodaření. To bych se mohl zeptat, proč nejsou zrušeny dnes. My se snažíme ulehčit manévrovací pozici na trhu," říká.

Foto: Jakub Čaja

Které nemocnice by se měly změnit na univerzitní?

Už podle diskuse v prvním čtení zákona je jasné, že bude předložena řada pozměňovacích návrhů. Už je avizovali například lidovci.

I hnutí ANO předpokládá, že projednávání na výborech nebude snadné. „V tom zákoně už teď vidíme celou řadu problematických míst,“ řekl předseda sněmovního zdravotnického výboru Vyzula.

Reklama

Související témata:

Doporučované