Hlavní obsah

„Nenechám se roztrhat.“ Smečka vlků po útoku na ovce děsila i hlídače

Foto: selmy.cz

Ilustrační foto z fotopasti z Orlických hor z poloviny října.

Reklama

Velká smečka vlků zaútočila o víkendu na stádo ovcí v Lachově, části Teplic nad Metují. Šelmy pronásledovaly i hlídače. „Po tomto zážitku mi chce dát výpověď se slovy, že se nenechá roztrhat vlky,“ říká chovatel Jan Šefc.

Článek

Za oběť posledního vlčího útoku padlo osm ovcí chovatele Jana Šefce z Lachova. Dalších až patnáct jehňat musí být utraceno. Šefc je největší chovatel ovcí na Broumovsku. Útoků podle něj, ale i dalších chovatelů a také politiků přibývá a jsou čím dál drsnější.

Své několikatisícové stádo ovcí má Šefc zabezpečené v ohradě. Je vyšší, než kolik činí doporučení ekologů. K ochraně stád navíc zaměstnává hlídače. Každou noc obchází pastviny s termovizí a zvířata hlídá. Ani takto profesionálně chráněný pastevní areál ovšem nezabránil vlkům v útoku.

„V noci mi volal hlídač, že vidí v ohradě přibližně deset vlků, kteří útočí na ovce a začínají je trhat,“ řekl Šefc. „Než jsem s dalšími zaměstnanci dojel na místo, snažil se hlídač vlky odehnat křikem, poté světlicemi a petardami. Vlci však nijak nereagovali, a dokonce se k hlídači začali přibližovat. Až když jsme dojeli na místo a také jsme začali všichni pálit světlice a dělobuchy, vlci pomalu opouštěli pastevní areál, ale přesto nás stále zpovzdálí sledovali. Po tomto zážitku mi chce dát hlídač areálu výpověď se slovy, že se nenechá roztrhat vlky.“

„Musím znovu zmínit, že problematika vlků na Broumovsku se ochraně přírody vymkla kontrole,“ dodal Kamil Zahradník z Lesnicko dřevařského vzdělávacího institutu. „Když v noci vyděšený chovatel volá vedení CHKO Broumovska o radu, dostane se mu pouze sdělení, že v této situaci je každá rada drahá. Toto konstatování je pro mě jen potvrzením, že vedení CHKO je nekompetentní a situaci s vlkem na Broumovsku naprosto nezvládá.“

Přidal se i Jiří Štěpán (ČSSD), hejtman Královéhradeckého kraje. „Situaci s vlky na Broumovsku je potřeba urychleně řešit na státní úrovni. Doufám, že k situaci ohledně útoků zaujme postoj ministerstvo životního prostředí. Opakované útoky na hospodářská zvířata již nejsou ojedinělá či náhodná. Nechci, aby pastevectví na Broumovsku zaniklo a Broumovsko se postupně stalo skanzenem, kde lidé nebudou moci aktivně žit a chovat svá hospodářská zvířata.“

Krajský úřad Královéhradeckého kraje v loňském roce vyplatil farmářům za ztráty na hospodářských zvířatech kvůli útokům vlků 2,2 milionu korun. Za letošní rok bude tato částka pravděpodobně ještě vyšší.

Chovatelé navíc očekávají v příštích dnech další útok, jak připustil hejtman Štěpán. Koordinovaný postup smečky považuje za velký problém.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR má už pro podobné případy nachystanou speciální pohotovostní linku. Během aktuálního útoku ji chovatel využil.

„Právě proto, aby měli chovatelé možnost průběžných konzultací, jsou někteří pracovníci agentury o víkendech k dispozici na pohotovostních linkách – a právě proto se chovatel bez problémů dovolal o půlnoci. Bylo znát, že má obavy. Hlídač bohužel vlky nepřistihl při útoku, ale až v situaci, kdy žrali kořist – další postup je složitý, protože vlci pak mají tendenci se na místo vracet,“ uvedla agentura na webu. „Pomocí světlic se podařilo odehnat smečku od stržených zvířat na vzdálenost zhruba 250 metrů. Tam vlci vyčkávali, až se budou moci ke kořisti vrátit. Chovatel je během opravy rozbitého oplocení sledoval pomocí termovize. Situace byla vypjatá a ne zcela přehledná. Zvažovalo se přehnání ovcí na zbytek noci do jiné ohrady, ale byly splašené. Chovatel opravil oplocení a dál pokračoval v plašení pomocí světlic. To vlky od návratu odradilo. Samozřejmě že každý případ se následně vyhodnocuje, bude tak tomu i v tomto případě.“

V česko-polském pohraničí mezi Krkonošemi a Orlickými horami žije podle odhadů CHKO Broumovsko více než 20 vlků ve třech smečkách, které mají jádro teritoria zřejmě na polské straně hranice, ale vydávají se i na Broumovsko či Trutnovsko. Fotopasti také nově potvrdily přítomnost vlků v Orlických horách.

Podle zástupců Správy CHKO Broumovsko nemají lidé ve volné přírodě důvod se vlků bát. Odmítli také názory, že by se vlci na Broumovsku chovali nestandardně.

Nejvyšší soud nedávno zamítl dovolání skupiny lidí z Broumovského výběžku na Náchodsku, mezi nimiž je i Jan Šefc, žádajících regulaci počtu vlků. Zvířata jim údajně působí škody a náhrady od státu jsou podle lidí nedostatečné. Lidé chtěli žalobami přimět k regulaci vlčí populace ministerstvo životního prostředí. Takové soudní rozhodnutí by ale podle soudů všech stupňů bylo nepřípustným zásahem do výkonné moci.

Reklama

Doporučované