Hlavní obsah

Velká studie protilátek začne už v září, přihlásit se do ní ale nelze

Foto: SZ Michal Šula

Jak je na tom česká populace s hladinou protilátek proti koronaviru? Kompletní odpovědi má přinést nová studie.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo podrobnosti o celorepublikové studii protilátek proti koronaviru. Zapojit by se do ní mělo asi osm tisíc lidí, které výzkumníci sami vyberou podle požadovaných kritérií.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Studii s názvem PREVAL II spustí Ministerstvo zdravotnictví v průběhu září a října. Jejím cílem je doplnit informace o reálném stavu přítomnosti protilátek a buněčné imunity proti koronaviru na vzorku přibližně osmi tisíc lidí. Vyšetření se týká chronických pacientů, zdravotnického personálu a lidí testovaných v roce 2020 při první fázi.

„Studie nám pomůže pochopit dynamiku šíření onemocnění covid-19 v České republice. A také nám dodá podklady pro řešení tolik diskutované otázky uznávání protilátek. Dnes máme totiž pouze dílčí a necentralizované údaje získané rozdílnými metodikami a za použití různých laboratorních metod. To je potřeba změnit. Druhá fáze studie nám s tím pomůže,“ řekl šéf zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Samotnou studii budou provádět zdravotníci ze tří center. Jedním z nich je Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM), který se zaměří na pacienty s chronickým onemocněním léčené přímo v IKEM a na pacienty oslovené ve spolupráci se Sociologickým ústavem Akademie věd ČR.

Další část výzkumu bude probíhat ve Fakultní Thomayerově nemocnici, která jej bude provádět na vlastních zdravotnických pracovnících. Třetím centrem, které se zapojí, je Fakultní nemocnice Olomouc. Ve spolupráci s Univerzitou Palackého se primárně zaměří na lidi, kteří se účastnili studie PREVAL v dubnu a květnu 2020.

Chybějící odpovědi

Účastníkům studie je odebrána žilní krev a následným vyšetřením se detekuje přítomnost protilátek proti viru a buněčná složka imunity.

„Co je z mého pohledu klíčové – proto vkládáme periodické PCR testování – chceme zjistit, do jaké míry přítomnost protilátek v těle brání přenosu viru v populaci. Řada studií ukazuje, že očkovaní lidé se mohou infikovat. Nicméně to, že mají pozitivní nález viru na sliznici, nemusí nutně znamenat, že jsou infekční a budou jej nutně dál přenášet. Virus může být zabalený protilátkami a minimálně infekční,“ uvedl pro Seznam Zprávy Marián Hajdúch, ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny v Olomouci.

Ministerstvo upozorňuje, že do studie se není možné přihlásit. Vybrané osoby, které zastupují každou ze čtyř skupin, budou cíleně osloveny. Každá skupina bude zastoupena přibližně dvěma až třemi tisíci osobami, v rámci celé studie tak bude vyšetřeno osm tisíc lidí.

Probíhat bude v září a říjnu 2021 a závěrečná vyhodnocení budou k dispozici na konci roku. Dílčí výsledky však budou postupně předávány Ministerstvu zdravotnictví a Ústavu zdravotnických informací a statistiky a hodnoceny společně s partnerskými organizacemi projektu.

Výzkum je podle ministerstva plně v souladu s mezinárodními doporučeními a jeho obdoby jsou prováděny ve velké části vyspělých zemí.

Reklama

Doporučované