Hlavní obsah

Velká vlaková loupež na západě Čech skončila groteskou

Vydejte se po stopách vlakových banditů, kteří nenašli lup.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Měla to být akce jak z Divokého západu. Když se dva bývalí frontoví vojáci v únoru 1920 domlouvali na přepadení poštovního vagonu, uvažovali o tom, že v odlehlém lesním úseku vykolejí celý vlak. Akce nakonec dopadla úplně jinak.

Článek

Oba pachatelé si naštěstí uvědomili, že po vykolejení vlaku zavládne zmatek a že by se do poštovního vagonu nemuseli dostat. Namísto toho nasedli 26. února 1920 na nádraží v Aši do osobního vlaku s připojeným poštovním vagonem a mohutně si přihnuli alkoholu na kuráž.

Emil Waldheim a Albin Bergmann šli najisto. Od svého komplice měli informaci, že v poštovním voze bude toho dne pohádková suma půl milionu korun. Akce se jim ale poněkud zvrhla. Možná to bylo oním alkoholem na kuráž, možná byli i za střízliva trochu duševně nesmělí.

Ve stanici Hazlov nepozorovaně vystoupili z osobního vagonu a vnikli do brzdařské budky poštovního vozu. Během cesty do zastávky Zelený háj rozbili okno poštovního vagonu a jedinou ranou zastřelili poštovního úředníka Johanna Schwabacha.

Do vagonu potom vlezli a měli v plánu najít pytel s penězi, vyhodit ho z jedoucího vlaku a vyskočit za ním. Jenže nešťastný Johann Schwabach spadl přímo na pytel s hotovostí, takže si ho lupiči nevšimli a z vagonu vyhodili tři pytle s obyčejnou poštou. Jeden z lupičů pak skutečně z jedoucího vlaku vyskočil, ale poranil se, ztratil pistoli a dokonce i lahev od kořalky s otisky prstů.

Druhý se ubíhající tmy zalekl a s mrtvým poštmistrem a pytlem plným peněz, o kterém ovšem nevěděl, dojel až do Františkových Lázní. Diletantismus pachatelů ovšem pokračoval dál.

Jak rychle na ně četníci přišli, jaké dostali pachatelé tresty a jaký byl jejich další osud, po tom jsme pátrali v reportáži v pořadu Záhady Josefa Klímy.

Záhady Josefa Klímy můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Záhady Josefa Klímy (celý pořad): Vývoj v příběhu unesené Marušky, zpackaná vlaková loupež a glosy Jana Pirka a Daniela Kroupy.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované