Hlavní obsah

Velké obchody využily nejasností, pásky kolem „zakázaného“ zboží mizí

Z některých velkých obchodů zmizely pásky oddělujicí základní zboží od ostatního.Video: Jana Slavíková

 

Reklama

Některé supermarkety navzdory vládnímu nařízení vracejí do prodeje zboží, které od konce prosince zůstávalo za páskou. Vláda totiž nespecifikovala, co znamená zboží základní potřeby.

Článek

Supermarkety opět začaly prodávat oblečení, papíry do tiskárny nebo spodní prádlo. Doteď se držely nařízení vlády, které zakazovalo prodej produktů, na něž se nevztahuje výjimka z pátého stupně PES.

Od 27. prosince obchody nabízely jen zboží nejnutnější potřeby. Zbytek zůstával za páskami, které teď z některých řetězců zmizely. Upozornila na to Televize Seznam.

Vládní nařízení říká, že se v obchodech smí prodávat jen nezbytné zboží. Jaké to přesně je, už ale nespecifikuje. Například supermarket Tesco vrátil do prodeje věci, které sám považuje za základní.

„Po opakovaných a odůvodněných žádostech ze strany našich zákazníků a po důkladném zvážení jsme se rozhodli do tohoto sortimentu mimo jiné zařadit zboží jako je spodní prádlo, ponožky, případně vybraný papírenský sortiment, který žáci nezbytně potřebují pro distanční výuku,“ uvedl pro Televizi Seznam mluvčí Tesca Václav Koukolíček. Zákazníci zde mohou koupit například papíry do tiskárny, sešity nebo propisky, školní aktovku už ale ne.

Pro některé skupiny obyvatel je navrácení produktů do prodeje výhodou. „Například skupina důchodců je v tomto směru zranitelná, protože ne všichni mají možnost nakupovat online,“ vysvětlil pro Televizi Seznam Koukolíček.

Sortiment zboží rozšiřují i další řetězce. „Prodáváme spodní prádlo, ponožky, čepice a rukavice, protože to považujeme za zboží nezbytné potřeby. Nejsou to věci, které by si lidé většinou chtěli objednávat na internetu, a potřebují je okamžitě. Situace se nějak vyvíjí, zákazníci některé věci potřebují, protože nasněžilo a je zima. Snažíme se jim maximálně vyjít vstříc,“ sdělila mluvčí Globusu Lutfia Volfová a dodává, že není úplně jasné, co zboží základní potřeby znamená.

Prodej ostatních produktů Globus zatím neobnovuje. „Máme informace, že by se opatření mělo rozvolnit hlavně v papírnictví a případně dětském oblečení. Pokud se rozvolní, až v tu chvíli dané zboží odpáskujeme,“ říká Volfová.

Státu odstranění pásek z obchodů nevadí. „Je v zájmu každého člověka, aby mimořádná opatření v kontextu s covidem dodržoval. Porušování stanovených pravidel ohrožuje zdraví ostatních, v praxi může znamenat prodloužení doby trvání pandemie,“ řekla Televizi Seznam mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová.

Důvodem rozhodnutí vlády bylo, aby prodej ostatního zboží neublížil malým specializovaným obchodům, které musejí mít zavřeno, i když by v nich zákazník pořídil stejné zboží jako v potravinových řetězcích.

„Je to samozřejmě nespravedlivé, je to nefér. Co k tomu víc dodat,“ sdělil Televizi Seznam majitel papírnictví Rafo Tomáš Procházka.

Reklama

Doporučované