Hlavní obsah

Velké politické plány se nenaplnily. Čižinský nechce obhajovat post poslance

Foto: Profimedia.cz

Poslanec Jan Čižinský ve Sněmovně.

Reklama

Ještě před rokem a čtvrt dostával starosta Prahy 7 a poslanec Jan Čižinský otázky, zda by chtěl být budoucím premiérem. Nyní to vypadá, že v letošních volbách ani nebude kandidovat do Sněmovny.

Článek

Starosta Prahy 7 Jan Čižinský oznámil v březnu pražským lidovcům, že v letošních volbách nebude obhajovat post poslance za KDU-ČSL, ale ani na jiné kandidátce. Totéž řekl svému poslaneckému klubu a informaci potvrdil i Seznam Zprávám.

„Soustředím se na to, abych uhájil v Praze změnu, kterou se nám podařilo prosadit,“ reagoval na dotaz, zda bude letos kandidovat ve sněmovních volbách.

„Chci, aby za mnou byl vidět kus pořádné práce. V Praze jsme sestavili koalici, pracujeme na zlepšení, sloužíme městu a je to potřeba,“ vysvětloval dále, proč bude na sněmovních kandidátkách letos chybět.

Oblíbený politik na pražské „sedmičce“ jako by si v poslední době nevěděl rady, kde politicky zakotvit. Poslancem je od roku 2017, do sněmovních lavic se dostal ještě v barvách lidovců.

Rok nato se ale rozkmotřil s pražskou stranickou buňkou, když se rozhodl v Praze kandidovat s vlastním uskupením Praha Sobě. Pražští straníci mu kandidaturu pod vlastní politickou značkou neschválili, a Čižinskému tak zaniklo členství v KDU-ČSL, v níž byl 15 let.

Vzájemným vztahům neprospělo, že strany nakonec kandidovaly proti sobě – a úspěšnější byl Čižinský se svým novým projektem. Praha Sobě získala necelých 17 procent hlasů, vítězná ODS ji předběhla jen zhruba o jedno procento hlasů.

Čižinského rovnice

Později ambiciózní politik spojil své jméno i s projektem 3000 statečných a Milionem chvilek pro demokracii. Vznik nové „politické síly“, jak svou platformu nazýval, oznámil právě na demonstraci Milionu chvilek k třicetiletému výročí sametové revoluce.

Číslovka pak odkazovala k „Čižinského rovnici“. S oblibou totiž líčil, že k vítězství na radnici na Praze 7 mu stačilo 30 aktivních lidí, k těsně třetímu místu v souboji o pražský magistrát 300, a pro úspěch ve Sněmovně by tedy mělo stačit 3000.

Plány s 3000 statečných Čižinský představoval koncem roku 2019, jenže záhy nato přišla pandemie koronaviru, první jarní lockdown, podzimní uzávěra a opětovné masivní uzavření země letos na jaře. A sám Čižinský postupně přestával věc komentovat.

K politickému hnutí Mikuláše Mináře LidéPRO se Čižinský nikdy oficiálně nepřihlásil, při jeho startu se ale vedle Mináře objevili jeho blízcí spolupracovníci z pražské politiky. Například zastupitelka za Prahu Sobě Mariana Čapková.

Jenže i Mikuláš Minář svůj pokus o Sněmovnu minulý týden zastavil a řekl, že v letošních volbách kandidovat nebude. Někteří politici, kteří byli spojnicemi obou projektů, jako například právě Čapková, uvedli, že by rádi se získanou důvěrou lidí dále pracovali. Podle Čapkové to ale nevypadá, že by v tom měl být Čižinský zapojen. „Každý řeší věc po své ose,“ uvedla na dotaz, zda své kroky koordinují.

Nabídka platí

Ještě loni v létě, když se opoziční scéna začala skládat do bloků, jednali lidovci vedle ODS a TOP 09 i s Čižinského Prahou Sobě nebo Zelenými. Jenže když se začala formovat současná koalice Spolu, Praha Sobě šla stranou. Čižinský se totiž v minulosti proti ODS v Praze ostře vymezoval a v kampani pro komunální volby v roce 2018 ji vyloučil i jako možného koaličního partnera.

Navzdory všem peripetiím by měl Čižinský cestu na kandidátku někdejších lidoveckých kolegů stále otevřenou. V současnosti již hlavní politické síly své kandidátky uzavírají, oficiálně se nicméně podávají až v srpnu.

„Mluvil jsem s ním o tom a byl bych rád, aby za nás kandidoval,“ řekl Seznam Zprávám šéf lidovců Marian Jurečka. Čižinský mu dle jeho slov jen zopakoval, že na 99 procent letos kandidovat do Sněmovny nebude. „Ta nabídka platí,“ dodal k tomu Jurečka.

Ve sněmovních kuloárech byly posledních týdnech slyšet i hlasy, že Čižinský jedná s Piráty nebo Starosty, ani jedna strana ale taková jednání nepotvrdila.

Jak si vedou politické strany před volbami? Podívejte se na model Seznam Zpráv:

Reklama

Doporučované