Hlavní obsah

Velké tabu éry komunistů je prodáno. Nemocnice, kde nikdy neviděli pacienta

Tajná nemocnice v Hředlích u Berouna.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Víc než 40 let je v lesích Křivoklátska ukryto kdysi tajné zařízení, které se stát pokoušel znovu prodat. Úspěšně.

Článek

V malé obci Hředle nedaleko Berouna se stát už řadu měsíců snaží prodat kdysi přísně utajovanou nemocnici.

Prodej dostal na starosti Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Loni stanovil cenu na 39 milionů korun, ale protože neuspěl, snížil ji na 26 milionů, za které chtěl celý areál prodat nyní. A povedlo se.

Zájemci o objekt nemocnice mohli státu posílat nabídky do pondělí 13. března. „Jistinu složili dva, ale nabídku nakonec podal jeden. Od dnešních 10 hodin lze konstatovat, že areál je prodán," uvedla Alena Špačková z ÚZSVM.

Nemocnici postavil v roce 1974 tehdejší komunistický režim jako záložní zdravotnické zařízení pro případ válečného konfliktu.

Nemocnice nikdy nepřijala jediného pacienta. Přesto tu bylo více než třicet let vše připraveno, aby mohla během několika dní začít naplno fungovat.

Z videoreportáže, kterou najdete na začátku textu, je patrné, že dnes už z nemocnice veškeré zařízení zmizelo. Ale třeba světla na operačních sálech jsou pořád zabalena do igelitových obalů, v nichž je sem v 70. letech minulého století přivezli.  

Foto: Hanuš Hanslík

Bývalé sály tajné nemocnice u Berouna.

Záloha pro ptačí chřipku

Existence této nemocnice byla odtajněna až v posledních letech, kdy se jí stát rozhodl zbavit.

„Naposledy se nemocnice chystala na přijetí pacientů okolo roku 2005, kdy se stát připravoval na případnou epidemii ptačí chřipky. Existovaly plány, podle kterých bylo možné během několika dnů do nemocnice přivézt veškeré možné vybavení a mohla začít fungovat," popisuje poslední plánované využití utajovaného zařízení Ondřej Kuropata z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Tajná a nikdy nefungující nemocnice se svou velikostí vyrovná jiným českým zařízením. Podle krizových plánů bylo možné v ní umístit 300 až 500 pacientů.

Nemocnice měla k dispozici také čtyři operační sály. V pokojích nejsou lůžka, nejsou tu ani žádné léky, jejichž zásoby měla nemocnice po celá 70. a 80. léta minulého století.

Foto: Hanuš Hanslík

Pokoje mohly dohromady přijmout až 500 pacientů.

Výtahy jezdí, ale v dubnu končí

Dosud funkční jsou v nemocnici také dva výtahy. Oba jsou původní z počátku sedmdesátých let. Ale podle zjištění odborné zkoušky výtahů z loňského roku mají závady, které je potřeba odstranit. Jinak už je od letošního dubna nebude možné používat.

V posledních letech nemocnici využili jen filmaři, když tu natáčeli scény seriálu České televize Svět pod hlavou, který se z velké části odehrává v 80. letech. Prostředí nemocnice se od té doby vůbec nezměnilo. Hrálo tak roli nejen zdravotnické zařízení z dob komunistického režimu, ale vznikly tu také například provizorní filmové výslechové místnosti Státní bezpečnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované