Hlavní obsah

Velkolepý zánik. Černá díra pohlcuje obří hvězdu, ukazuje video NASA

Zánik hvězdy v černé díře trvá desetkrát déle, než je obvyklé.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Astronomové ze Spojených států sledují pozoruhodný jev. Zánik hvězdy v černé díře trvá desetkrát déle, než je obvyklé.

Článek

Jev, při kterém obří černá díra pohltila hvězdu, trvá už víc než desetiletí. Celý proces začal v roce 2005, stále ale není u konce. V principu se jedná o poměrně běžnou záležitost, většinou se ale vše odehraje během jednoho roku, někdy i kratší doby.

Černá díra, známá jako XJ1500+0154, se nachází v centru malé galaxie vzdálené zhruba 1,8 miliardy světelných let od Země.

Dcgeng Lin a jeho tým na univerzitě v New Hampshire sledovali proces od samého začátku pomocí třech orbitálních teleskopů. Na zkoumání se podílela i rentgenová observatoř Chandra - dalekohled, který pracuje na oběžné dráze Země.

Společně sledovali jev, kdy dochází k tzv. slapovému ničení v prostoru spojenému s intenzivní gravitací. Při tomto působení černá díra pohltí hvězdu. Zatímco některé její zbytky se vymrští ven, jiné jsou nasávány zpět do černé díry. Poté hvězda putuje hlouběji do černé díry, materiál se zahřívá na miliony stupňů a vytváří zřetelné rentgenové záření.

„Byli jsme svědky velkolepého a prodlouženého zániku hvězdy,” řekl Lin.

„Od roku 1990 byly zaznamenány desítky slapových ničení, ale žádný proces netrval takhle dlouho,” dodal.

Výzkumníci zatím nevědí, co všechno tento proces může znamenat, ale jsou uchváceni jeho vývojem. „Nejvíc jsme sledovali, jak rychle roste. Říká nám to něco mimořádného. Ta hvězda totiž byla dvakrát těžší než Slunce,” řekl astronom James Guillochon.

Vědci odhadují, že celý proces, než černá díra hvězdu pohltí, potrvá ještě několik let.

Reklama

Související témata:

Doporučované