Hlavní obsah

Velkoobchody by mohly o svátcích zase otevřít. Proč teď zákon mírnit?

V Duelu o otevírací době supermarketů diskutovali poslanci Patrik Nacher (ANO) a Marian Jurečka (KDU-ČSL).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Velkoobchody by se o některých svátcích mohly opět otevřít. Změkčení zákona o otevírací době navrhují poslanci ANO a ODS. Supermarkety a další velké obchody jsou během osmi svátků zavřené už dva roky. Pomohlo to zaměstnancům? Proč teď zákon mírnit? V Duelu diskutovali poslanci Patrik Nacher (ANO) a Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Článek

Zákon, který v minulém volebním období prosadili lidovci, komunisté a sociální demokraté, zavřel obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních, ale i velkoobchody. Jejich uzavření podle obchodníků komplikuje provoz restaurací, hotelů a malých prodejen, které se tam zásobují. A komplikuje to tak jejich podnikání, zdůvodňují svůj návrh poslanci ODS a ANO.

Navíc ani po dvou letech není mnohým zákazníkům jasné, během kterých svátků si nakoupí, a kdy ne. Zavřeno je na Nový rok, o Velikonočním pondělí, dále 8. května. Rolety zůstávají stažené i na svatého Václava 28. září, na Den vzniku samostatného Československa 28. října a o Vánocích, konkrétně na Štědrý den odpoledne a oba svátky vánoční.

Video: Seznam Zprávy

Jak návrh na vyjmutí velkoobchodů ze zákazu nakonec skončí, je otázka. Poslanci ODS a TOP 09 totiž preferují úplné zrušení jakýchkoli omezení otevírací doby. Poslanec Jiří Mihola z KDU-ČSL by naopak zákaz prodeje rozšířil na všechny svátky. Zákazem prodeje o svátcích se navíc aktuálně zabývá i Ústavní soud.

Státy Evropské unie ošetřují prodejní dobu obchodů různě. Finsko, Švédsko nebo Velká Británie a další ji neregulují vůbec. Polsko, Maďarsko a některé spolkové země v sousedním Německu nařizují obchody zavřít. Zhruba třetina zemí prodej během svátečních dní různými způsoby omezuje.

Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované