Hlavní obsah

Velkostatkář Arenberger. Ministrova „políčka“ mají přes 240 hektarů

Ministr Petr Arenberger se označil za dědice velkostatkářů. Předtím se dozvěděl o chystaném článku Seznam Zpráv a reportáži TV Seznam o tom, kolik půdy skutečně vlastní.Video: Televize Seznam

 

Reklama

aktualizováno •

Nemovitostí, které ministr zdravotnictví Petr Arenberger původně nepřiznal, je mnohem víc. Většinou jde o úrodné lány na Mělnicku. Ještě nedávno o nich ministr hovořil jako o „kouscích políček“.

Článek

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) vyvolal vůči sobě vlnu kritiky, když se jako ředitel vinohradské fakultní nemocnice nepřihlásil v povinném majetkovém přiznání k vlastnictví většiny svých nemovitostí. Jejich výčet doplnil, až když se stal ministrem, a poté, co se jeho opomenutí provalilo na veřejnost.

Místo původních pěti položek se najednou v jeho výpisu nemovitostí objevilo 67 záznamů.

Tento údaj však nezahrnuje zdaleka všechny položky.

Ve skutečnosti ministr zdravotnictví vlastní sám nebo spolu s manželkou mnohem vyšší počet nemovitostí - je jich více než 160. Vyplývá to z kompletního výpisu posledního Arenbergerova majetkového přiznání, které Seznam Zprávám poskytlo Ministerstvo zdravotnictví.

Kromě asi 15 obytných budov či bytů tvoří většinu ministrových nemovitostí úrodná pole v nížině mezi Kralupami nad Vltavou a Neratovicemi. Podle údajů z detailního výpisu a z katastru nemovitostí patří Arenbergerovi (nebo manželům Arenbergerovým) více než 240 hektarů orné půdy.

Polnosti ministra zdravotnictví Petra Arenbergera na Mělnicku. Červeně vyznačená je orná půda, kterou vlastní sám. Oranžová pole spadají do společného jmění s manželkou.

Proč se ukázalo víc nemovitostí

Na původním, omezeném výpisu z registru majetkových přiznání, který redakci poskytlo Ministerstvo spravedlnosti, chyběla u položek nemovitostí čísla jednotlivých pozemků - zřejmě z důvodu ochrany osobních údajů.

V některých kolonkách je však ve skutečnosti zapsáno pozemků více. Registrační systém si totiž „propisuje“ nemovitosti podle nahlášených listů vlastnictví, které mohou zahrnovat i velká množství pozemků. Položky do výpisu se pak dělí už jen podle druhu pozemku, ne jednotlivě po pozemcích.

Přehlednost celkového počtu přiznaných nemovitostí ještě komplikuje fakt, že ve výpisu se zvlášť udávají byty či budovy a zvlášť pozemky, na kterých tyto stavby stojí.

Sám Petr Arenberger původně rozsah svého majetku zlehčoval.

„Každý si představí, že mám někde 50 baráků, tak to není, jsou to prostě kousky políček, které jsou rozprostřeny někde na Mělnicku,“ řekl 19. května v CNN Prima News.

Když se však ministrovi mediální poradci dozvěděli, že se redakce Seznam Zpráv a TV Seznam zajímají o skutečný rozsah jeho polí, připravili s Arenbergerem video pro sociální sítě, ve kterém už se ministr označuje za potomka velkostatkářů.

„Můj pradědeček a dědeček byli velkostatkáři. Za komunistů jim to znárodnili, maminka byla kvůli tomu ve vyšetřovací vazbě. Teď se nám to podařilo zase zpátky zrestituovat, po rodičích jsem to zdědil, něco jsem dokoupil. No a jsem zase špatnej,“ řekl v příspěvku ministr, který byl před rokem 1989 členem vládnoucí KSČ.

Většina z Arenbergerových polností se nachází na Mělnicku mezi vesnicemi Netřeba a Korycany a v jejich okolí. Někde jsou to skutečně i menší pole s rozlohou pod jeden hektar, největší ucelený soubor lánů, které spolu sousedí, však má kolem 140 hektarů.

Pouze na ministra je celkem napsáno přes 200 hektarů polí. S manželkou pak spoluvlastní dalších více než 40 hektarů, které už patrně dokupovali ke zděděným polnostem.

Jde o jednu z nejúrodnějších zemědělských oblastí v Česku, černozem, která má vysokou hodnotu neboli bonitu. Podle informací redakce se běžná roční cena pronájmu v této oblasti pohybuje od úrovně 3000 korun za hektar.

Jak se pronajímá půda v úrodné oblasti na Mělnicku, popsal Seznam Zprávám konkrétně jeden z dalších majitelů zdejších polí.

„Za svoji ornou půdu dostávám od roku 2018 pacht 4000 korun za hektar. Cena je včetně daně z nemovitosti, která vychází zhruba na 760 korun za hektar. Dříve platil nájemce, v posledních letech ale platí daň majitel pozemku a nájemci o příslušnou částku navýšili pachtovné. Čistý nájem je tedy asi 3200 korun za hektar,“ uvedl.

Podle tohoto zdroje, který si přál zůstat v anonymitě, jde spíše o nižší částku za pronájem. Připomněl, že nájemce je oprávněn čerpat na pozemky dotace, může si dovolit platit slušné nájmy a zároveň dosahovat zisky.

Pokud cenu 3200 za hektar vynásobíme rozlohou Arenbergerových polí, vyjde nám, že ministr si může přijít ročně na 750 až 800 tisíc korun.

Peníze z půdy jsou pro Arenbergera jen jedním z příjmů, které má z pronajímání nemovitostí. Pronajímá také bytové domy a další budovy. Jen z části areálu v obci Netřeba, který využívá vinohradská nemocnice jako archiv, měl více než milion ročně.

V majetkovém přiznání, které shrnuje jeho příjmy za loňský rok, si přitom ministr uvedl jako příjem z pronájmu částku 1,5 milionu korun.

Arenberger původně Seznam Zprávám přislíbil, že informace o svém majetku a příjmech vysvětlí v rozhovoru, který byl domluven na pátek. Ministr jej však zrušil.

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš si od Arenbergera před víkendem převzal dokumenty o jeho majetku. V neděli Babiš řekl České televizi, že tyto podklady ještě nečetl. O budoucnosti Arenbergera ve vládě se podle něj rozhodne v úterý.

Fotogalerie: Z rejstříku nemovitostí ministra zdravotnictví

+8

Reklama

Doporučované