Hlavní obsah

Velkou část Česka zasáhne silné sněžení, na severu už uzavřeli klíčovou silnici

Meteorologové vydali výstrahu. Bude silně sněžit a a na jihu pršet.

Reklama

aktualizováno •

Ve většině Česka bude také foukat silný vítr. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu.

Článek

Velkou část České republiky zasáhne v pátek odpoledne silné sněžení a jih Čech vydatný déšť, který zvedne hladiny toků.

Ve většině Česka bude také foukat silný vítr. Vyplývá to z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Před sněhem, deštěm a větrem varovali meteorologové již ve čtvrtek. Dnes se oproti předchozí výstraze výrazně rozšířila oblast, kde hrozí silný vítr. Zmírněna byla naopak výstraha před nebezpečím povodní.

Video: Blog meteorologa Petra Dvořáka o předvánočním počasí

Videoblog Petra Dvořáka.Video: Petr Dvořák

Silné sněžení podle meteorologů hrozí od dnešních 15 do 20 hodin v části severních a východních Čech a velké části Moravy a Slezska.

Na výstrahu už krátce po poledni reagovali silničáři na Liberecku, když uzavřeli pro nákladní dopravu silnici z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska.

"Nechceme nic riskovat, srážky mají být vydatné," reagoval ředitel společnosti Silnice Libereckého kraje Petr Šén to, že silniční tah byl uzavřen, i když vozovka byla v době uzavírky holá a pouze mokrá.

„V severovýchodní polovině ČR se může přechodně vyskytnout silné sněžení – během hodiny mohou napadnout až tři centimetry nového sněhu, které bude přecházet do deště, ojediněle i mrznoucího s tvorbou ledovky," popsali situaci meteorologové.

V jižních Čechách pak platí výstraha před vydatným deštěm a to už od pátečního až do sobotního poledne. Pro Českokrumlovsko a Prachaticko pak platí také platí varování před zvedáním hladin toků. Nebezpečí povodní je ale nízké.

Na Šumavě v pátek a v sobotu déšť a tání sněhu způsobí vzestupy hladin menších toků. „V noci z pátku na sobotu očekáváme, že dojde v povodí horní Otavy, Blanice a Vltavy nad VD (Vodní dílo) Lipno k dosažení prvního stupně povodňové aktivity. V sobotu během dne by horní úseky toků měly už klesat,“ doplnili meteorologové.

Výstraha před silným větrem je v platnosti také v pátek od 15 do 20 hodin. Platí pro téměř všechny kraje kromě Libereckého, Jihomoravského a Zlínského. V nárazech může vítr dosahovat rychlosti 55 až 70 kilometrů za hodinu, a na horách dokonce až 90 kilometrů za hodinu.

Reklama

Související témata:

Doporučované