Hlavní obsah

Velký bariérový útes umírá, zachrání ho jedině zastavení globálního oteplování

Velký bariérový útes zachrání jen zastavení globálního oteplování.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Koráli při zvýšení teploty blednou. Pokud nedojde k jejímu snížení, umírají.

Článek

Velký bariérový útes u pobřeží Austrálie může lidstvo zachránit jedině v případě, že urychleně přijme opatření ke snížení globálního oteplování.

Výzkum publikovaný v časopise Nature ukázal, že regulace rybolovu v okolí korálových útesů nebo kontrola kvality vody zdravotní stav korálů výrazně nezlepšují. Velký bariérový útes lze zachránit jedině snížením teploty vody.

„Změna klimatu je tou největší hrozbou pro Velký bariérový útes,” řekl BBC spoluautor studie Morgan Pratchett z queenslandské Univerzity Jamese Cooka.

Koráli při zvýšení teploty blednou

Koráli jsou velmi citliví na změnu teploty. Pokud se teplota zvýší, začnou vypouštět řasu, která jim dodává nejen barvu, ale i výživné látky z mořské vody, díky nimž kolonie rostou.

Lehce vybledlí koráli se při návratu k normálním podmínkám mohou obnovit, ale to může trvat desítky let. V případě, že zůstane teplota dlouhodobě vysoká, koráli umírají.

Ale právě oceány nejvíce trpí globálním oteplováním, protože pohlcují asi 93 % nárůstu zemského tepla. V roce 2016 byla situace nejhorší, koráli bledli nejvíce v historii měření.

Velký bariérový útes je největším korálovým útesem na světě. Měří 2 300 kilometrů a tvoří ho přes 600 ostrovů. Severní a střední část útesů ale v důsledku blednutí přišla o 35 procent korálů.

Reklama

Doporučované