Hlavní obsah

„Velký den pro svobodný a spravedlivý obchod," komentuje Trump dohodu o nulových clech mezi EU a USA

Evropská unie a USA začnou usilovat o nulová cla.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Evropská unie a Spojené státy začnou pracovat na společném odstraňování obchodních překážek a cel na průmyslové zboží. Dohodli se na tom americký prezident Donald Trump s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Článek

Spojené státy a Evropská unie se dohodly na tom, že budou usilovat o nulová cla a nulové subvence na průmyslové zboží vyjma automobilů. Po setkání s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem to řekl americký prezident Donald Trump. Juncker setkání označil za konstruktivní a uvedl, že se obě strany dohodly, že během nadcházejících jednání nebudou zavádět nová cla.

„Setkali jsme se tu v Bílém domě, abychom zahájili novou fázi ve vztazích mezi Spojenými státy a Evropskou unií, fázi blízkého přátelství, silných obchodních vztahů, ze kterých budou těžit obě strany,“ uvedl na tiskové konferenci Trump.

„Především jsme se dnes dohodli, že budeme společně usilovat o nulová cla, nulové necelní bariéry a nulové subvence na průmyslové zboží vyjma automobilů. Budeme také pracovat na tom, abychom snížili bariéry a zvýšili obchod ve službách, chemikáliích, léčivech, zdravotnických výrobcích a sóji,“ dodal prezident.

Šéf Bílého domu uvedl, že pokud se USA a EU spojí, mohou učinit svět lepším a bezpečnějším. Před časem přitom označil EU za jednoho z mnoha nepřátel, které Spojené státy mají.

Evropská unie podle Trumpa začne „téměř okamžitě“ nakupovat mnoho sóji od amerických zemědělců. „Evropská unie chce ze Spojených států dovážet více zkapalněného zemního plynu,“ uvedl dále prezident s tím, že EU bude z USA plyn nakupovat „masivně“.

„Přišel jsem pro dohodu, učinili jsme dohodu. EU nadále hájí volný a spravedlivý obchod,“ dodal později na Twitteru předseda Evropské komise.

Co dohodě předcházelo?

Debata Junckera s Trumpem se soustředila na obchodní spor vyvolaný celním zatížením evropského zboží, který hrozil vyústit v transatlantickou celní a obchodní válku. Trump nejprve uvalil cla na evropský hliník a ocel, Brusel reagoval „odvetnými“ opatřeními, tedy cly na dovoz nejrůznějšího amerického zboží, včetně džínsů, potravin či motocyklů Harley-Davidson. Washington poté oznámil, že zvažuje, zda neuvalit vysoká cla na dovoz evropských automobilů.

Dohoda se setkala s řadou gratulací, například od německého ministra hospodářství Petera Altmaiera:

„Byl dosažen průlom, díky kterému bude možné vyhnout se obchodní válce a zachránit miliony pracovních míst! Skvělé pro světové hospodářství,“ napsal na Twitteru.

Reklama

Doporučované