Hlavní obsah

Velký den pro Ukrajinu a Rusko. S čím jde Putin a Zelenskyj do Paříže?

Foto: Profimedia.cz

Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

Paříž v pondělí hostí summit v normandském formátu o situaci na Donbasu za účasti lídrů Ruska, Francie, Německa a Ukrajiny. Ukrajinská a ruská média se pilně věnují prvnímu osobnímu setkání ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho ukrajinského protějšku Volodymyra Zelenského. S jakými cíli podle nich Putin se Zelenským vyrazili?

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin dlouho odmítal jakýkoliv kontakt s nově zvoleným ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. „Přijďte s tetou Angelou a strýcem Emmanuelem: Kreml nevidí žádný důvod pro setkání Zelenského a Putina mezi čtyřma očima,“ psal ruský deník Komsomolskaja pravda. Později ale osobní setkání prezidentů v rámci normandského summitu bylo potvrzeno a v médiích se rozpoutala debata o tom, na čem se strany při setkání dohodnou.

Jedním z hlavních cílů Ukrajiny na summitu je stanovení konkrétního termínu výměny všech ukrajinských vězňů a vyřešení konfliktu na Donbasu. Konkrétně jde o vyřešení otázky statusu povstaleckých zón v Doněcké a Luhanské oblasti. V obou separatisté vyhlásili nezávislost pod vlajkami Doněcké lidové republiky (DLR) a Luhanské lidové republiky (LLR).

„Žádné volby před namířenými zbraněmi“

Ukrajina má podle serveru Ukrinform pět scénářů reintegrace Donbasu, každý z nich předpokládá návrat okupovaných území.

Volodymyr Zelenskyj zdůraznil, že uspořádání místních voleb na dočasně okupovaném Donbasu a v Luhansku je možné jen v tom případě, že budou pod ukrajinskou kontrolou. „Nebudou žádné volby, dokud budeme stát před namířenými zbraněmi,“ citovala ukrajinská Televizijna sluzhba novyn Zelenského. „Doněcká a Luhanská oblast může získat dodatečnou pravomoc, ale v žádném případě nejde o federalizaci nebo autonomii,“ zdůraznil pomocník ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Rusko má ale trochu jinou představu. Na summitu hodlá trvat na dosažení přímého jednání Ukrajiny s DLR a LLR a uznání toho, že Rusko není stranou konfliktu. Moskva si myslí, že Kyjev má příliš přehnaná očekávání od setkání normandské čtyřky a žije ve velmi odlišné politické realitě. Podle Ruska je setkání v Paříži pro Zelenského první vážnou zkouškou mezinárodní politiky. Prý už to nebude tak jednoduché, jako si navzájem lichotit s Trumpem. Píše v dalším článku ruský deník Komsomolskaja pravda.

Zatímco Ukrajina tají dech v očekávání velkých změn a ukončení války na Donbasu, Rusko očekává zrušení sankcí. Ruská média zdůrazňují, že evropští lídři považují sankce proti Rusku za chybu. Cílem je tak v Paříži dosáhnout dohody mezi Putinem a Zelenským o jejich zrušení. Ruský server Ukraina.ru připomněl, že evropská ekonomika ztrácí měsíčně 700 milionů eur kvůli protiruským sankcím.

Kdo zaplatí reparace

V médiích také neutichá debata kolem otázky, kdo má zaplatit Donbasu reparace. Ukrajinský ministr infrastruktury Vladislav Kriklij podle ukrajinského zpravodajského portálu RBK-Ukrajina řekl, že by měla Ruská federace zemi zaplatit odškodné za válečné škody. Tomu se na druhé straně vysmívala zástupkyně ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová, která řekla, že Ukrajina „nezná význam pojmu odškodnění“. „Rusko žádnou válku proti Ukrajině nevede, a proto by nemělo platit žádnou náhradu,“ řekla.

Stejný názor zastává ruský novinář a moderátor Vladimir Solovjov. V rozhovoru pro deník Komsomolskaja pravda uvedl, že Kyjev se sám zřekl Donbasu a Luhansku a že ani nechce investovat peníze na obnovu domů a škol zničených ukrajinskou armádou. Také obvinil Ukrajince z toho, že trpí těžkou formou duševní poruchy. „Oni požadují odškodnění? Od koho? Ukrajina nám žádnou válku nevyhlašovala, jde o občanskou válku. Minské dohody nezaznamenaly žádnou agresi ze strany Ruska. Je logické, že Ukrajina musí vrátit okupované země Donbasu a zaplatit náhradu škody způsobené vojenskými operacemi,“ řekl Solovjov, jehož slova média široce citovala.

Podle ruského média Svobodnaja pressa situaci na Donbasu nezmění ani zmražení probíhajícího konfliktu. Jeho obyvatelé budou prý i nadále usilovat o integraci s Ruskem.

Reklama

Doporučované