Hlavní obsah

Velký Google vás sleduje. I když si myslíte, že jste mu to zakázali

Pokud majitel telefonu vypne funkci „historie polohy“, Google sleduje jeho pohyb pomocí různých aplikací.Video: Youtube.com

 

Reklama

Google sleduje polohu telefonu i v případě, že uživatel tuto funkci vypne. Využívá k tomu aplikace jako Google Maps nebo automatické zprávy s předpovědí počasí. Firma používá informace o svých zákaznících k cílení reklamy.

Článek

Společnost Google sleduje polohu každého člověka, který používá její služby v mobilním telefonu. Ať jsou to zařízení s operačním systémem Android, nebo iPhony s aplikací Google Maps, americká firma ví o každém jejich pohybu s přesností na desítky čtverečních centimetrů.

Novináři agentury Associated Press zjistili, že Google sbírá data o pohybu lidí i v případě, že takovou službu v nastavení telefonu zakážou. Pokud majitel telefonu vypne funkci „historie polohy“, Google sleduje jeho pohyb pomocí různých aplikací. Automatická zpráva o předpovědi počasí telefon lokalizuje, podobně jako pouhé otevření aplikace Google Maps nebo prosté brouzdání na internetu.

Informace o dvou miliardách lidí využívajících operační systém Android a stovkách milionů lidí s iPhonem, kteří používají aplikaci Google Maps, firma dokáže bohatě zpeněžit. Informace o svých zákaznících Google prodává firmám, jež se snaží co nejpřesněji cílit svou reklamu.

Všechny informace o svém pohybu může uživatel zpětně vymazat na svém online účtu.

Reklama

Související témata:

Doporučované