Hlavní obsah

Velký hackerský útok na polské politiky přišel z Ruska, tvrdí Kaczyński

Foto: Profimedia.cz

Kyberútok, o němž tento měsíc informovala místní média, Kaczyński označil za „rozsáhlý“.

Reklama

Za novým hackerským útokem na polské politiky a místní instituce stojí Rusko. S odvoláním na informace tajných služeb a Agentury pro vnitřní bezpečnost (ABW) to dnes řekl polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński.

Článek

Nejvyšší polští vládní úředníci se stali terčem rozsáhlého kybernetického útoku prováděným z ruského území, uvedl v pátek polský vicepremiér a vedoucí Výboru pro státní bezpečnost Jaroslaw Kaczyński. O podobném závěru lze podle něj mluvit na základě analýzy polských tajných služeb.

„Analýza našich tajných služeb a tajných služeb našich spojenců nám dovoluje jasně říci, že kyberútok byl veden z území Ruské federace,“ uvedl Kaczyński. Kdy k „rozsáhlému“ kyberútoku došlo, místopředseda polské vlády neupřesnil, podle agentury Reuters se incident odehrál na začátku tohoto měsíce.

Podle britských médií útok zasáhl e-mailové schránky některých vládních úředníků a institucí, včetně soukromého e-mailu Michala Dworczyka, jenž je šéfém kanceláře premiéra Morawieckého. Údaje z jeho e-mailové schránky a schránky jeho rodiny byly údajně ukradeny a zveřejněny na ruské sociální platformě Telegram.

„V tuto chvíli nedokážu říci, kdy přesně můj e-mailový účet napadli hackeři, ale rád bych znovu zdůraznil, že ho nepoužívám pro zasílání jakýchkoli údajů, jejichž zveřejnění by mohlo ohrozit národní bezpečnost,“ uvedl Dworczyk.

O ohrožení národní bezpečnosti mluvil také Kaczyński, jenž rovněž dodal, že jedním z hlavních cílů útoku bylo zasáhnout polskou společnost a destabilizovat zemi. Poláky v souvislosti s tím vyzval k opatrnosti. Premiér Morawiecki na dnešní tiskové konferenci zdůraznil, že rozvoj obranných systému v oblasti kybernetické bezpečnosti zůstává pro polskou vládu prioritou.

Avšak podle polského listu Gazeta Wyborcza za únikem informací z Dworczykových poštovních schránek stojí někdo z blízkého okolí politika. Tato osoba měla podle nejmenovaných zdrojů, které list cituje, přístup k jeho heslům a zařízením.

Polské úřady podle Kaczyńského stále pokračují ve sbírání důkazů. O provedeném útoku ze strany Ruska jednala ve středu na uzavřeném jednání dolní komora polského parlamentu. Opoziční strany přitom kritizovaly polskou vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS) za používání soukromých poštovních schránek pro výměnu pracovních e-mailů.

Jak připomíná agentura Reuters, Kreml dlouhodobě popírá, že by Rusko provádělo kybernetické útoky na území Spojených států, Ukrajiny či Saúdské Arábie. V nedávném rozhovoru pro americkou televizi NBC ruský prezident Vladimir Putin opakovaně odmítl veškerá obvínění. Označil je za „komedii“.

„Byli jsme obviněni z mnoha věcí. Vměšování do voleb, kybernetické útoky a tak dále. A oni nikdy, nikdy, nikdy neposkytli žádné důkazy. Jsou to prostě neopodstatněná obvinění,“ uvedl šéf Kremlu. Ruské úřady zatím na zprávy z Polska nereagovaly.

Reklama

Související témata:

Doporučované